Skip to main content

Mechanisms of health effects of particulate matter in healthy non-smokers

Cand.scient. Elvira Vaclavik Bräuner: Forf.s adresse: Weidekampsgade 9, 6. tv., DK-2300 København S. E-mail: elva@pubhealth.ku.dk Forsvaret fandt sted den 28. april 2008. Bedømmere: Henrik Enghusen Poulsen, Benoit Nemmery, Belgien, og Lennart Møller, Sverige. Vejleder: Steffen Loft.

9. maj 2008
2 min.

Afhandlingen udgår fra Afdeling for Miljø- og Arbejdsmedicin, Institut for Sundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Formålet med denne ph.d.-afhandling var at undersøge effekter af fine partikler (PM)-eksponering på oxidativ DNA-skade og stress, samt effekter på endotel- og lungefunktion i kontrollerede og realistiske omgivelser på frivillige raske ikkerygere. Endvidere undersøgte vi, hvilken PM-fraktion der havde den vigtigste skadelige effekt på DNA. Alle undersøgelser var udført på Institut for Sundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Translokation af PM fra lungerne er påvist i et studie med radioaktivt mærket carbon. Vi undersøgte, om PM påvirkede alveoleintegritet ved brug af radioaktivt mærket diethylentriamin-pentaacetat og plasma- og urin-Clara cell 16-niveauer. Vi fandt ingen beviser på ændring i integritet, som muligvis kan forklares af den relative lave koncentration PM, vi brugte.

DNA-skader betragtes som et vigtigt trin i udviklingen af cancer og kan dannes enten ved direkte reaktion med DNA, der medfører dannelsen af addukter, eller som konsekvens af oxidativ stress medieret via inflammatoriske mekanismer. Vi undersøgte DNA-oxidation i perifere blodmononukleare celler; disse betragtes som en biomarkør for systemisk oxidativ stress, der var relevant for alle de sundhedseffekter, vi undersøgte. Vi fandt signifikante stigninger i oxidative DNA-skader kvantificeret som FPG-sites i comet assay 'et, som kan relateres til oxidativ guaninlæsionen 8-oxo-7,8-dihydro-2'deoxyguanosin og fandt en sammenhæng imellem disse DNA-skader og trafikkilder. Skaderne havde højeste korrelationer med PM-fraktioner, der repræsenterer carbonlignende sod fra dieselbiludstødning.

Mange studier har påvist sammenhæng mellem PM-eksponering og negative effekter på endotelfunktion. Det tyder på, at PM spiller en vigtig rolle i reduktionen af endogen nitrogenoxid-biotilgængelighed, som enten kan forklares ved nedsat produktion eller øget forbrug. Risikofaktorer såsom fedme, stigende alder, cigaretrøg og diabetes kunne måske forstærke PM-effekter på kardiovaskulære endpoints. Vi undersøgte effekten af PM på endotelfunktion blandt to grupper med forskellig alder. Vi fandt signifikante effekter af PM på endotelfunktion hos de ældre men ingen effekt hos de unge, hvilket afspejler, at stigende alder forstærker effekten af PM.

Sammenlagt viser afhandlingen, at PM er årsag til effekter på endotelfunktion hos ældre, og at PM-eksponering medfører oxidative DNA-skader. Til gengæld var der intet bevis på ændringer i alveolær integritet eller systemisk oxidativ stress, som muligvis afspejler lav sensitivitet af de biomarkører, vi brugte, eller det lave (men realistiske) eksponeringsniveau.