Skip to main content

Meddelelse om vurdering og visitation af akut syge spædbørn

Michael von Magnus & Kristine Holk, 2. kontor

2. nov. 2005
2 min.

På baggrund af flere alvorlige sager skal Sundhedsstyrelsen understrege, at akut syge børn særligt i det første leveår bør tilses af læge på vide indikationer, og at spædbørn i de første levemåneder desuden på vide indikationer bør visiteres til vurdering på pædiatrisk afdeling.

Alvorlig akut sygdom hos spædbørn indtil 3-måneders-alderen er relativt sjældent forekommende. De symptomer og de tegn som fremkommer, når et spædbarn indtil 3-måneders-alderen har påvirket almentilstand, kan være vage og uspecifikke og adskiller sig fra, hvad der kendes fra større børn og voksne.

Selv moderat temperaturforhøjelse hos børn under tre måneder kan være et alvorligt symptom. I denne aldersgruppe er spædbørnene vidtgående beskyttede mod de hyppigst forekommende infektionssygdomme på grund af antistoffer fra moderen, og temperaturforhøjelse vil derfor jævnligt være et symptom på en bakteriel, herunder eventuelt en alvorlig, akut infektionssygdom. Endvidere kan spædbørn fx have alvorlige abdominale lidelser uden tydelige symptomer fra abdomen, og med risiko for en hurtig forværring i sygdomstilstanden.

Efter Sundhedsstyrelsens opfattelse bør akut syge børn særligt i det første leveår derfor undersøges af en læge på vide indikationer. Erfaringen viser, at det kan være vanskeligt at vurdere spædbørns tilstand på baggrund af en telefonisk henvendelse. Når forældre til et spædbarn i de første levemåneder kontakter læge med oplysninger om temperaturforhøjelse eller andre for barnet usædvanlige symptomer, skal lægen sikre, at spædbarnet uden forsinkelse kan tilses. Lægeundersøgelsen kan finde sted ved at aflægge sygebesøg i hjemmet, eller ved at undersøge barnet i lægens konsultation. Omfanget af undersøgelse af et akut sygt barn i det første leveår beror på en konkret vurdering af det pågældende barn, men i de fleste tilfælde vil det være relevant at undersøge for mulig meningokoksygdom og meningitis af anden årsag, samt undersøge ører, lunger, hud, abdomen og hydreringstilstand. Sundhedsstyrelsen finder anledning til at gentage, at en læge bør medbringe antibiotika til behandling af formodet meningokoksygdom (sepsis/meningitis) samt medicin til behandling af kramper. Lægen bør ved mistanke om meningokoksygdom som hovedregel følge med i ambulancen.