Skip to main content

Medicinske nyheder

redigeret af Læge Christina E. Høi-Hansen chh@dadlnet.dk

28. aug. 2009
5 min.

Ingen signifikant effekt af indgreb for osteoporotiske frakturer> N Engl J Med

Vertebroplastik er en udbredt behandling til smertelindring af osteoporotiske frakturer i ryggen. Men der er ingen gavnlig effekt af den perkutane injektion af knoglecement i komprimerede hvirvler sammenlignet med et placeboindgreb, konkluderer forfatterne fra Monash Department of Clinical Epidemiology, Monash University, Australien.

I augustnummeret af New England Journal of Medicine rapporterer de resultaterne fra et randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret multicenterstudie.

Deltagerne havde 1-2 smertefulde osteoporotiske vertebrale frakturer, der var opstået for over 12 måneder siden og ikke var ophelede. Der blev randomiseret til enten vertebroplastik (38 patienter) eller et placeboindgreb med simuleret procedure (40 patienter).

Smerter blev vurderet ved en uge og en, tre og seks måneder efter indgreb. Der blev vurderet smerter om natten og i hvile, fysisk formåen og livskvalitet. Forfatterne fandt at smerterne blev reduceret i begge behandlingsgrupper, men kunne ikke påvise nogen signifikant forskel i behandlingseffekt mellem grupperne. I gruppen af patienter, der fik foretaget vertebroplastik, var der flere, der oplevede en reduktion i deres smerter efter en måned sammenlignet med patienter i placebogruppen, og flere, der oplevede forværring i placebogruppen sammenlignet med gruppen, der fik foretaget vertebroplastik. Disse forskelle var dog ikke signifikante.

Lignende resultater rapporteres af Kallmes et al i samme udgave af tidsskriftet.

Benny Dahl, Ortopædkirurgisk Afdeling, Rigshospitalet, kommenterer: »Desværre vil disse to undersøgelser af nogle blive fortolket ud over, hvad resultater og design tillader. Med det antal patienter, der er inkluderet, har man begrænset sig til at detektere langt større forskelle end dem, der er angivet. Derudover mangler oplysninger om f.eks. røntgen-undersøgelser i placebogruppen. I bedste fald bekræfter studierne, at der endnu er behov for afgrænsning af indikationerne for såvel vertebroplastik- som kyfoplastikbehandling«.

Buchbinder R, Osborne RH, Ebeling PR et al. A randomized trial of vertebroplasty for painful osteoporotic vertebral fractures. N Engl J Med 2009;361:557-68.

Binyrebarkhormon giver smertelindring ved ondt i halsen
> BMJ

Kortikosteroider øger signifikant andelen af patienter med ondt i halsen, der opnår komplet smertelindring, når det lægges oven i antibiotisk og analgetisk behandling. »Og det gælder særligt for patienter med svær eller ekssudativ halsaffektion, tyder den nuværende viden på« ifølge Gail Hayward og medforfattere fra University of Oxford, England.

De har lavet et systematisk review og metaanalyse, publiceret early online i BMJ.

Otte studier blev inkluderet, primært fra USA, med i alt 743 ambulante patienter (369 børn og 374 voksne). 47% havde ekssudativ faryngit/tonsillit, og 44% var positive for gruppe A -hæmolytiske streptokokker. Anvendte kortikosteroider var i.m. eller p.o. betamethason (8 mg), dexamethason (10 mg) eller prednisolon (60 mg), administreret som engangsordination i seks studier og over flere dage i to studier.

For patienter, der fik antibiotisk og analgetisk behandling, øgede binyrebarkhormon signifikant sandsynligheden for fuldstændig smertefrihed ved 24 timer (fire studier) med en relativ risiko på 3,2. I seks studier reducerede kortikosteroider tid til smertefrihed med mere end seks timer. Generelt havde kortikosteroid ikke effekt på børn.

Therese Ovesen, Øre-, Næse- og Halsafdelingen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, kommenterer: »Interessant opgørelse, som absolut bør suppleres med cost-benefit-analyser og præcision af komplikations/recidivrater, inden behandling af »ondt i halsen« med kortikosteroid generaliseres til den danske befolkning«.

Hayward G, Thompson M, Heneghan C et al. Corticosteroids for pain relief in sore throat: systematic review and meta-analysis. BMJ 2009;339:b2976.

Antipsykotika øger overlevelsen for skizofrene patienter
> Lancet

Introduktionen af andengenerationsantipsykotika i 1990'erne (bl.a. risperidon og clozapin) har været ment at øge mortaliteten for patienter med skizofreni. Men dette tilbagevises i et registerstudie publiceret early online i The Lancet.

Jari Tiihonen og medforfattere fra University of Kuopio, Finland, har sammenlignet dødsårsager for 66.881 patienter med skizofreni med dødsårsager for totalbefolkningen i Finland (5,2 millioner) og koblet til anvendelsen af antipsykotisk medicin.

Anvendelsen af andengenerationsantipsykotika steg i perioden 1996-2006 fra 13% til 64%, mens forskellen i forventet levetid mellem patienter med skizofreni og almenbefolkningen ikke ændredes signifikant, idet forskellen var 25 år i 1996 og 22,5 år i 2006. Anvendelsen af et hvilket som helst antipsykotikum sammenlignet med ingen anvendelse sænkede mortaliteten (hazard ratio 0,68).

Quetiapin havde sammenlignet med perphenazin den højeste risiko for overordnet mortalitet (hazard ratio 1,41), mens laveste risiko sås for clozapin (hazard ratio 0,74).

Henrik Lublin, Psykiatrisk Center Glostrup, kommenterer: »Generelt har der været mistanke om, at antipsykotika kunne øge mortaliteten, specielt hvis flere antipsykotika blev givet samtidig - antipsykotisk polyfarmaci. Sidstnævnte har i en dansk registerundersøgelse, der er ved at blive publiceret, vist sig ikke at være tilfældet. Herværende undersøgelse viser tillige, at anvendelsen af antipsykotika generelt reducerer mortaliteten sammenlignet med ingen brug af antipsykotika. Det er meget vigtige resultater«.

Tiihonen J, Lönnqvist J, Wahlbeck K et al. 11-year follow-up of mortality in patients with schizophrenia: a population-based cohort study (FIN11 study). Lancet 2009, DOI:10.1016/S0140-6736(09)60742-X.

CT-kolografi kan anvendes til screening af patienter med høj risiko for coloncancer
> JAMA

For patienter med høj risiko for coloncancer - enten pga. tidligere resektion af adenom, coloncancer hos 1.-grads-slægtninge eller positiv test for blod i fæces - er det i et ikke-blindet multicenterstudie publiceret i Journal of the American Medical Association vist, at CT-kolografi kan anvendes til screening.

»Koloskopi er ofte den foretrukne undersøgelse ved screening af højrisikopatienter, idet validiteten af CT-kolografi ikke er tilstrækkeligt undersøgt på denne gruppe« skriver førsteforfatter Daniele Regge og kolleger, Candiolo Hospital, Torino, Italien. De har undersøgt 937 asymptomatiske forsøgsdeltagere fra 17 centre først med CT-kolografi og derefter med koloskopi og sammenlignet metodernes egnethed til at detektere adenomer/kolorektalcancere 6 mm.

Studiet viser en sensitivitet for CT-kolografi på 85,3% i forhold til koloskopi, hvilket forfatterne angiver er sammenligneligt med tidligere studier udført på forsøgsdeltagere med normal risiko for coloncancer. Specificiteten er 87,8%, blandt andet idet CT-kolografi udelukkende klassificerer læsionerne efter størrelse, hvorfor der også detekteres polypper som falsk positivt svar. Der blev ved koloskopi fundet i alt 13 1 neoplasier 10 mm blandt deltagerne, hvoraf 119 også kunne ses med CT-kolografi.

Inge Bernstein, Gastroenheden, Hvidovre Hospital, kommenterer: »Koloskopi er fortsat førstevalgsundersøgelse til patienter med øget risiko for coloncancer, fordi en stor del af disse har polypper, som skal fjernes koloskopisk, og fordi mange skal være i livslang kontrol, hvor gentagne CT-kolografier vil være forbundet med øget strålerisiko. Men CT-kolografi kan være en godt alternativ, hvis en enkelt koloskopi ikke kan gennemføres«.

Regge D, Laudi C, Galatola G et al. Diagnostic accuracy of computed tomographic colonography for the detection of advanced neoplasia in individuals at increased risk of colorectal cancer. JAMA 2009;301:2453-61.