Skip to main content

Mere patientvenlig koloskopi - en selvfølge?

Ole Kronborg

2. nov. 2005
3 min.

Langt de fleste undersøgelser af tyktarmen foretages nu ved hjælp af koloskopet, som har afløst røntgenundersøgelse i omkring 90% af tilfældene. Koloskopi er ikke uden ubehag for patienterne, og i Danmark er det sædvane at anvende både sedation og analgesi; selv da ønsker et fåtal ikke at få undersøgelsen udført.

Nogle steder anvender man insufflation af CO2 i stedet for atmosfærisk luft i håbet om, at udspilingen af tyktarmen bliver mindre og mere kortvarig, ligesom risikoen for eksplosion ved brug af elektrokoagulation forventes nedsat.

Der foreligger nu resultater af en norsk randomiseret undersøgelse (1), der omfattede 240 patienter mellem 55 år og 64 år, som blev koloskoperet efter polypfund ved screenings-sigmoideoskopi.

Tre erfarne endoskopikere udførte undersøgelserne, og der blev ikke anvendt rutinemæssig sedation, og udtømningen foretoges oralt med fire liter polyætylenglykol dagen før.

Patienterne fik udleveret et skema umiddelbart efter undersøgelsen og blev bedt om at angive graden af smerter under skopien og en, tre, seks og 24 timer derefter (visuel analogskala).

De 121 patienter fik CO2 -insufflation. Der fandtes ingen stigning i end-tidal (ET) CO2 , som er et indirekte mål for arteriel PCO2 . Skopien var komplet hos 90% i begge grupper, og tiden til coecum blev nået, var hhv. 13 minutter og 15 minutter.

Tre patienter i CO2 -gruppen og syv i kontrolgruppen fik sedativa i forbindelse med undersøgelsen. En perforation af colon opstod efter fjernelse af stort sessilt adenom i sigmoideum i kontrolgruppen.

Spørgeskemaer blev udfyldt af 93%. Smertescore var signifikant forskellige på alle tidspunkter til fordel for CO2 , og smerterne ophørte hurtigere i CO2 -gruppen. Den største forskel sås en time efter undersøgelsen, hvor 90% var smertefri i CO2 -gruppen sammenlignet med 55% i kontrolgruppen.

Kommentar

Resultaterne taler for, at CO2 indføres som standard ved koloskopi, og udgifterne er små. Såfremt screening for kolorektal cancer skulle blive indført i Danmark med undersøgelse af afføringen for blod hvert år hos 50-75-årige, som det er ved at ske i flere europæiske lande og er sket i USA, vil det medføre et betragteligt antal koloskopier, og det er vigtigt, at denne undersøgelse ikke kommer i miskredit hos befolkningen.

I Danmark er smertegrænsen nok lavere end i Norge, og det er langt mere almindeligt at sedere patienterne, men selv da opnås en mindre smerte ved CO2 -insufflation end ved brug af atmosfærisk luft, som vist i en tidligere sammenlignende undersøgelse (2).

Forfatterne påpeger, at patienter med svær hjerte-lunge-sygdom ikke indgik i den aktuelle undersøgelse, men anbefalede CO2 -insufflation til alle andre.

Selv i Danmark vil man almindeligvis give meget små doser sedativa og analgetika ved koloskopi hos patienter med hjerte-lunge-sygdom, ligesom der bruges nasal ilt. Det er kommentatorens erfaring, at CO2 også kan anvendes hos disse.

Det korte af det lange: Resultater fra et lille klinisk randomiseret studie kan få stor betydning for tidlig diagnostik og derved bedre prognosen for en af de hyppigste cancere i Danmark (3, 4).

Odense Universitetshospital, kirurgisk afdeling A.


Referencer

  1. Bretthauer M, Thiis-Evensen E, Huppertz G, Gisselson L, Grotmol T, Skovlund E et al. NORCCAP (Norwegian colorectal cancer prevention): a randomised trial to assess the safety and efficacy of carbon dioxide versus air insufflation in colonoscopy. Gut 2002; 50: 604-7.
  2. Stevenson GW, Wilson JA, Wilkinson J, Norman G, Goodacre RL. Pain following colonoscopy: elimentation with carbon dioxide. Gastrointest Endosc 1992; 38: 564-7.
  3. Jakobsen A, Kronborg O. Cancer coli. Ugeskr Læger 2002; 164: 3043-6.
  4. Kronborg O, Jakobsen A. Cancer recti.Ugeskr Læger 2002; 164: 3046-8.