Skip to main content

Mobilisering, høst og anslag af perifere blodstamceller ved autolog transplantation med speciel fokus på B-celle-sygdomme

Lene Meldgaard Knudsen: Forf.s adresse: Bakkedraget 5, 3400 Hillerød. E-mail: l.meldgaard@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 24. januar 2003. Opponenter: Christian Geisler og Bo Björkstrand , Sverige.

2. nov. 2005
2 min.

Doktordisputatsen er baseret på ni tidligere publicerede artikler og en sammenfattende oversigt. Arbejdet er udført på Hæmatologisk Afdeling L, Amtssygehuset i Herlev.

Højdosis kemoterapi med autolog stamcelletransplantation anvendes i behandlingen af en række maligne sygdomme. Hæmopoietiske stamceller, der er opsamlet fra blodet, anvendes nu i stedet for knoglemarvsstamceller. Opsamling af stamceller fra blodet er nemmere, og der opnås hurtigere regeneration af hæmopoiesen end ved anvendelse af knoglemarvsstamceller.

Formålet med studierne var at belyse følgende: 1) faktorer af betydning for mobilisering til og høst af stamceller fra blodet, 2) faktorer af betydning for den hæmatopoietiske regeneration efter indgift af blodstamceller og 3) mulig mobilisering af tumorceller til blodet i forbindelse med stamcelle-mobilisering og -høst.

Hæmatopoietiske stamceller udtrykker CD34-antigenet på celleoverfladen og karakteriseres derfor som CD34+-celler. Det absolutte antal af CD34+-celler i blodet viste sig at være den bedste parameter for, hvornår leukaferese skal fo-retages og dermed for stamcelleudbyttet. Hæmatopoetiske stamceller kan høstes fra blodet ved leukaferese efter forudbehandling af patienten enten med vækstfaktor alene eller efter kombinationen af kemoterapi og vækstfaktor. Den sidste mulighed gav et større udbytte af stamceller i blodet, og reducerede indholdet af tumorceller i stamcelleproduktet. En anden vigtig faktor for udbyttet af stamceller var mængden af tidligere givet kemoterapi. Patienter, som kun har fået lidt kemoterapi, havde et signifikant større udbytte af CD34+-stamceller end patienter, som havde fået store mængder kemoterapi.

Antallet af CD34+-celler indgivet ved transplantationen var den mest betydende faktor for den hæmatologiske regeneration. Forholdet mellem antallet af CD34+-celler i blodstamcelleproduktet og tiden til hæmatologisk regeneration er ikke lineær. For antallet af CD34+-celler findes en nedre grænse, under hvilken man får en forsinket regeneration. En øvre grænse af antallet af CD34+-celler, over hvilken der ikke opnås hurtigere regeneration, kan også defineres. Tidligere behandling med kemoterapi samt stort indhold af umodne stamceller, der er defineret som CD34+CD38-celler, i produktet øger risikoen for forsinket regeneration.

Ved maligne B-celle-sygdomme findes tumorceller i blodet selv under steady state -betingelser. Hos myelomatosepatienter blev det vist, at tumorceller mobiliseres til blodet samtidig med CD34+-stamcellerne. Dette medfører risiko for højt tumorcelleindhold i stamcelleproduktet. Om det har nogen betydning for relaps ved denne sygdom er endnu uafklaret, men det er muligt. Opkoncentrering af CD34+-celler og oprensning af tumorceller er nogle af de strategier, der benyttes for at overvinde disse problemer.