Skip to main content

Molekylære virkningsmekanismer for paratyroideahormon på skelettet før og efter operation for primær hyperparatyroidisme

Læge Lis Stilgren: Forf.s adresse: Notarvænget 1, DK-5700 Svendborg. E-mail: l.stilgren@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 25. juni 2004. Bedømmere: Jens Bollerslev , Norge, Peter Schwartz og Bente Finsen . Vejledere: Henning Beck-Nielsen, Laszlo Hegedüs og Bo Abrahamsen .

3. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er udarbejdet på Endokrinologisk Afdeling M, Odense Universitetshospital.

Vi rekrutterede 27 patienter med primær hyperparatyroidisme (PHPT), der var kandidater for paratyroidektomi (PTX). Ændringerne i knoglevæv og udvalgte cytokiner blev undersøgt før og efter PTX, hvor PTH var højt, henholdsvis normalt. Som forventet steg BMD, og knoglemarkørerne faldt signifikant efter PTX, og vores patienter kan således betragtes som repræsentative for de skeletale virkninger af forhøjet cirkulerende PTH.

De resorptive cytokiner, IL-6 og TNF-α, samt produktionen af sIL-6R i fuldblodkulturer stimuleret med LPS før og efter PTX blev undersøgt. Der var et signifikant fald i IL-6 efter PTX. Endvidere fandt vi overraskende, at IL-6 korrelerede negativt med knoglemarkører samt positivt med BMD før operation. Dette tyder på at PTH's effekt på knoglevæv ikke er direkte medieret af TNF-IL-6-cytokinsystemet.

Dernæst undersøgtes koncentrationen af serum-OPG, en opløselig RANKL-receptor, som hæmmer knogleresorption in vitro. Vi fandt ingen ændring i serum-OPG efter operation og ingen korrelation mellem serum-OPG og PTH. Der var dog en tendens til at patienter med den højeste OPG før operation havde den højeste BMD før PTX og den mindste stigning i BMD efter operation. Dette indikerer, at serum-OPG påvirker knoglemetabolismen, men ikke er direkte relateret til PTH's virkning.

Til sidst blev genekspressionen i knoglevæv af OPG og RANKL ved hjælp af kvantitativ RT-PCR undersøgt. Ratioen RANKL/OPG-mRNA var signifikant højest før PTX. Endvidere var RANKL/GAPDH-genekspressionen før operation positivt korreleret til knoglemarkørerne. Dette kunne tyde på, at OPG- og RANKL-genekspressionen i det humane knoglevæv påvirkes af PTH og tyder på at RANKL-produktionen medvirker til at øge knogleresorptionen ved PHPT.