Skip to main content

Morfologi og patoanatomi af halscolumnas facetled hos trafikdræbte specielt med henblik på whiplashtraumet

Kiropraktor Lars Uhrenholt: Forf.s adresse: Retsmedicinsk Institut, Retspatologisk Afdeling, Brendstrupgårdsvej 100, DK-8200 Århus N. E-mail: lu@retsmedicin.au.dk Forsvaret finder sted den 13. december 2007, kl. 14.15, Psykologisk auditorium, bygning 1482, lokale 105, Aarhus Universitet, Jens Chr. SkousVej 4, Århus. Bedømmere: Troels Staehelin Jensen, Hans Petter Hougen og Halldór Jónsson, Island. Vejledere: Markil Gregersen, Annie Vesterby Charles, Edith Nielsen, Ellen Hauge og Flemming Melsen .

7. dec. 2007
2 min.

Dette referat af ovenstående ph.d.-afhandling omhandler arbejde udført på Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet, i samarbejde med Neuroradiologisk Afdeling på Århus Sygehus (NBG), Knoglelaboratoriet ved Anatomisk Institut, Aarhus Universitet (tidligere Patologisk Institut, Aarhus Amtssygehus) og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, del af Clinical Locomotion Science, Odense.

Et væsentligt problem med nakkesmerter efter trafikulykker, herunder whiplashtraumer, er manglen på objektiviserbare vævsskader i størstedelen af tilfældene. En række studier har fundet, at halshvirvelsøjlens nederste facetled har en central rolle hos patienter med kroniske nakkesmerter efter et whiplashtraume. Af disse årsager er en detaljeret beskrivelse af potentielle vævsskader i halshvirvelsøjlen nødvendig for eventuelt at kunne forbedre diagnostiske og behandlingsmæssige tiltag.

Formålet med dette studium var at undersøge, hvorvidt diskrete skader i halshvirvelsøjlens nederste facetled kan identificeres hos trafikdræbte i personbil i modsætning til nontraumatiserede kontrolpersoner ved hjælp af konventionel røntgenundersøgelse, CT-, MR-skanning og histologisk metode. Desuden var formålet at undersøge facetleddene histomorfologisk (kvalitativt såvel som kvantitativt) baseret på mikroskopiske observationer.

Undersøgelsen var designet som et tværsnitautopsistudium hvor i alt 19 trafikdræbte og 21 kontrolpersoner blev inkluderet, alle i alderen 20-49 år.

En række ikkedødelige knogle- og bløddelsskader på halshvirvelsøjlens facetled, såsom frakturer, brusklæsioner samt blødninger i led og bløddele, blev identificeret hos personer udsat for en dødelig trafikulykke og var signifikant korreleret til traume. Læsionerne kunne bedst identificeres ved hjælp af mikroskopi, medens billeddiagnostiske undersøgelser ikke var i stand til at identificere alle læsionerne, herunder frakturer og bløddelsskader. En række køns- og aldersrelaterede forandringer i ledbrusken og den underliggende knogle blev beskrevet i detalje, baseret på den histomorfologiske undersøgelse. Aldersrelaterede forandringer blev observeret fra 20-års-alderen, og mænd var mere påvirket heraf end kvinder.

Dette studium beskriver patologi hos trafikdræbte og således ikke per definition skader efter whiplashtraume eller anden ulykke. Af denne årsag kan resultaterne ikke ukritisk ekstrapoleres til klinisk praksis. Undersøgelsen rejser imidlertid den mulighed, at der hos nogle personer kan findes diskrete skader i halshvirvelsøjlens facetled efter ikkedødelige trafikulykker. Dette understøttes blandt andet af den manglende sensitivitet af de billeddiagnostiske teknikker, samt at grænseværdierne for tilskadekomst for de respektive typer af vævsskader ikke er veldefinerede. De mulige kliniske betydninger af de identificerede læsioner er dog ikke kendte, og yderligere undersøgelser er påkrævede.