Skip to main content

Motion og kost påvirker den gastrointestinale mikroflora

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

30. jun. 2014
2 min.

Den gastrointestinale mikroflora ser ud til at spille en rolle for menneskets immunforsvar og metabolisme. Mens kost ser ud til at påvirke mikrofloraens mængde og sammensætning, ved man mindre om motions betydning. Formålet med dette studie var at undersøge, hvordan både motion og kost indvirker på den gastrointestinale mikroflora.

Forskerne inkluderede 40 mandlige irske professionelle rugbyspillere samt to kontrolgrupper stratificeret i forhold til BMI (< 25 kg/m2 (n = 23) og > 28 kg/m2 (n = 23)). Alle deltagere udfyldte et spørgeskema vedrørende motions- og kostvaner og blev undersøgt med DEXA-skanning, blod- og fæcesprøver.

Gennemsnitsalderen for deltagere var 29 ± 4 år, og gennemsnits-BMI var 29,1 kg/m2 (± 2,9). Sammenlignet med kontrolgruppen havde sportsudøvere et signifikant højere energiindtag, og de spiste signifikant mere protein og grønt. Den gastrointestinale mikrobielle diversitet var signifikant højere hos sportsudøverne (22 phyla vs. 11 og ni for de to kontrolgrupper), og der var signifikante forskelle på de fundne bakterietyper. Uanset at en vis kostmediering ikke kan udelukkes, konkluderer forskerne, at motion, ved at påvirke den gastrointestinale mikroflora, kan mindske risikoen for en række metaboliske og inflammatoriske sygdomme.

Læge Christian Lodberg Hvas, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og Medicinsk Hepato-gastroenterologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: ”Samspillet mellem tarmflora, kost og motion er i høj grad en diskussion om årsag og virkning. Dette tværsnitsstudium beskriver en interessant sammenhæng mellem mikrobiel diversitet, ekstrem fysisk aktivitet og kostindtag, men det er ikke nok til at konkludere, at fysisk aktivitet giver en ”beneficial impact on gut microbiota diversity” - det kalder på egentlige interventionsstudier med monitorering af den mikrobielle diversitet”.

Clarke SF, Murphy EF, O'Sullivan O et al. Exercise and associated dietary extremes impact on gut microbial diversity. Gut 2014, gutjnl-2013-306541.

Interessekonflikter: ingen.