Skip to main content

Nordic Junior Workshop on lung cancer research

Læge Charlotte Elberling Almasi E-mail: c_elberling@hotmail.com Læge Barbara M. Bjerregaard Fischer Afdelingslæge Bente Holm Læge Trine Juhler-Nøttrup Læge Merete Paludan Reservelæge Gitte B. Fredberg Persson Overlæge Helle Pappot

9. maj 2007
2 min.

I anledning af den internationale lungekræftdag mødtes yngre forskere med interesse i lungekræft med det primære formål at skabe et nordisk forskningsnetværk inden for lungekræftforskning. Mødet forløb begge dage med en åben del med præsentationer, hvor alle interesserede kunne deltage, og en del udelukkende med deltagelse af inviterede forskere.

På workshoppens første dag bød arrangøren, Initiativgruppen FOkus på LungeKræft, FOLK, velkommen, hvorefter professor Heine Høi Hansen, Rigshospitalet, satte den nuværende viden om og behandling af lungekræft i et historisk perspektiv. Herefter gik ordet på skift til tre af verdens fø-rende forskere inden for lungekræft: professor Elisabeth Brambilla, Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble, professor Rolf A. Stahel, University Hospital in Zürich, og forskningschef Jørgen Olsen, Kræftens Bekæmpelse, København. Hver især fortalte de om deres personlige bidrag til lungekræftforskningen inden for hhv. biologisk, klinisk og epidemiologisk forskning. De gennemgik deres tidligere og igangværende projekter og præsenterede deres syn på fremtidens udfordringer.

Der udspillede sig efterfølgende en livlig debat mellem foredragsholderne om validiteten af resultaterne i et lungekræftscreeningsstudie, der netop er offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Sidst på eftermiddagen havde de deltagende forskere mulighed for at præsentere og diskutere egne projekter i en af to grupper superviseret af hhv. dr. Elisabeth Brambilla og dr. Rolf Stahel, der gav feedback på baggrund af deres store erfaring og engagement.

På dag to blev diskussionen af projekterne ført ud i plenum. Herefter fulgte to åbne foredrag: administrerende direktør, dr.med. Peter Buhl Jensen, TopoTarget, beskrev opdagelsen og den senere kommercialisering af en topoisomerasehæmmer. Foredragets hovedpointe var, at god forskning tager tid og kræver tålmodighed. Dernæst satte professor, dr.techn. Jørgen Arendt Jensen, DTU, fokus på den hastige udvikling inden for højteknologi og potentialet ved dens brug i cancerdiagnostik og -behandling. Afslutningsvist trak de inviterede forskere i »arbejdstøjet« med det formål at etablere et nordisk netværk for lungekræftforskere.

Det blev bekræftet, at behovet for et sådant netværk eksisterer, og en strategi for dets oprettelse blev lagt. Den 1. februar 2007 mødtes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Sverige, Norge, Island og Danmark i Oslo for at konsolidere netværket.