Skip to main content

Nyt fra Dansk Selskab for Intern Medicin - det nye DSIM

Ellen Holm, Ulrik Bak Dragsted, Henrik Ancher Sørensen & Marianne Rix Dansk Selskab for Intern Medicin

16. mar. 2012
3 min.

Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) blev oprettet i 1916 med det formål at fremme det videnskabelige studium af intern medicin og uddannelsen af speciallæger inden for faget. Efter 95 år har DSIM reformuleret sit virke, men har fortsat fokus på de fælles interesser og den postgraduate uddannelse. DSIM er nu en paraplyorganisation for de ni internmedicinske videnskabelige selskaber.

DSIM har fungeret som et videnskabeligt selskab for intern medicin parallelt med de øvrige videnskabelige specialeselskaber. Med implementeringen af Speciallægekommissionens betænkning fra 2000 blev intern medicin nedlagt som selvstændigt speciale, hvorfor den historiske konstruktion forekom absurd og konfliktskabende, da DSIM i relation til sundhedsmyndigheder og offentlighed fremstod som repræsentant for »alle de medicinske læger« uden en reel legitimitet hertil.

Opsplitningen af intern medicin i ni specialer har rod i et reelt tiltagende behov for specialiseret viden. Det er ikke længere muligt for en »internmediciner« at fungere som ekspert på alle de felter, som dækkes af de ni specialer. Konflikten mellem intern medicin på den ene side og de internmedicinske specialer på den anden side er da heller ikke et rent dansk fænomen [1].

De internmedicinske selskaber har fortsat brug for et fælles forum i drøftelsen af de fælles internmedicinske uddannelseselementer, specialeplaner, i prioriteringsdebatten og øvrige politiske beslutninger. Vi forventer, at foreningsmængden af specialeselskabernes faglige resurser og interesser kan fremvise en væsentlig beslutningsmæssig styrke, og ser det som en rationel måde at udnytte vore fælles og ligeværdige kompetencer på.

DSIM's bestyrelse består nu af en repræsentant udpeget af hvert af de ni internmedicinske videnskabelige selskaber. Formandskabet går på skift mellem specialerne hvert år.

Frem for at være bredt repræsenteret vil det nye DSIM fremover kun deltage som eksperter i råd og udvalg, hvor fællesmængden af kompetencer og interesser klart kan defineres. Ofte vil DSIM med fordel kunne henvise til det internmedicinske speciale, som reelt har ekspertviden på et givet felt.

DSIM er trådt ud af en række nationale og internationale udvalg og arbejdsgrupper, men vi ser frem til fortsat samarbejde med diverse styrelser og andre interessenter, blot på færre udvalgte områder.

DSIM fortsætter den fine tradition med at afholde Hagedornmødet i marts i samarbejde med Novo Nordisk Fonden [2]. Ved mødet uddeles Hagedornprisen til en fremtrædende forsker inden for et af de internmedicinske specialer. Hagedornmødet kombineres med DSIM's årsmøde, som vil blive afholdt i en moderniseret form, hvor især yngre læger, som endnu ikke har truffet et sikkert valg af internmedicinsk speciale, vil være velkomne. Foredragskonkurrencen holder vi en pause med til fordel for andre faglige indslag fra de deltagende specialeselskaber, og mødet samt den prestigefyldte prisoverrækkelse afsluttes med en reception, hvor alle kan deltage og knytte faglige og sociale kontakter. Vi håber, at mange medicinske afdelinger vil prioritere at sende de yngste læger til mødet.



KORRESPONDANCE: Ellen Holm, Geriatrisk Afdeling, Sygehus Nord, Roskilde Sygehus, Køgevej 7-13, 4000 Roskilde. E-mail: ellenholm@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk


Referencer

  1. Bauer W, Schumm-Draeger PM, Koebberling J et al. Political issues in internal medicine in Europe. Eur J Intern Med 2005;16:214-7.
  2. Hagedornprisen. http://www.novonordiskfonden.dk/hagedornprisen.asp (27. jan 2012).