Skip to main content

Nyt referenceprogram for hovedpine og ansigtssmerter

Lars Bendtsen & Rigmor Jensen Dansk Hovedpine Selskab

4. mar. 2011
2 min.


Dansk Hovedpine Selskab har netop udsendt et nyt referenceprogram »Diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme og ansigtssmerter« [1]. Der er tale om en kraftigt revideret og opdateret udgave af det første referenceprogram, som udkom i 1994. Ændringerne afspejler den store udvikling, der har været inden for diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme igennem de seneste to årtier. Referenceprogrammet er udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Hovedpine Selskab i relation til de generelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsens tidligere referenceprogramudvalg. Vores anbefalinger ligger tæt op ad de europæiske retningslinjer, der findes for behandling af de hyppigste former for hovedpine og ansigtssmerter. Referenceprogrammet har været sendt ud i en høringsfase i Dansk Neurologisk Selskab og Dansk Hovedpine Selskab.

Formålet med referenceprogrammet er at etablere fælles retningslinjer for diagnosticering, organisering og behandling af de hyppigste primære hovedpinesygdomme som migræne, spændingshovedpine, klyngehovedpine og trigeminusneuralgi i Danmark samt at beskrive faresignaler for alvorlige livstruende og andre sekundære hovedpinetilstande.

Målgruppen for referenceprogrammet er især læger og andet fagpersonale, der regelmæssigt møder patienter med hovedpine og ansigtssmerter, med fokus på praktiserende speciallæger i almen medicin, yngre læger under uddannelse, neurologer i såvel praksis som på hospitalsafdelinger, tandlæger og beslutningstagere i den offentlige forvaltning.

Referenceprogrammet indeholder mange tabeller for at fremme brugervenlighed, hurtige opslag og tilgængelighed i den kliniske hverdag (Tabel 1 ). Efter et indledende kapitel med baggrund og generel information er der fokuseret på den diagnostiske proces, udredning og organisering. Dernæst beskrives de enkelte hovedpinesygdomme i separate kapitler med karakteristika, diagnose, differentialdiagnoser og behandling samt en litteraturliste. Afslutningsvis beskrives de tværgående problemstillinger hos børn og unge samt hos kvinder i relation til hormoner, graviditet og amning.

Referenceprogrammet er fremsendt til landets neurologiske afdelinger og praktiserende neurologer. Vi har desuden udarbejdet en folder, der indeholder de vigtigste tabeller og henvisning til vores hjemmeside, og som bliver sendt ud til praktiserende læger sammen med Månedsskrift for Praktisk Lægegerning. Interesserede kan frit rekvirere yderligere trykte eksemplarer af referenceprogrammet via vores hjemmeside ww.dhos.dk.

Referenceprogrammet findes desuden som pdf-fil på Dansk Hovedpine Selskabs hjemmeside www.dhos.dk under punktet »Referenceprogram for hovedpinesygdomme og ansigtssmerter«. Det kan frit downloades herfra. Pdf-udgaven er forsynet med links, så man nemt kan navigere rundt i programmet. Vi håber, at referenceprogrammet vil være til gavn for patienter og læger i det daglige kliniske arbejde.



Korrespondance: Lars Bendtsen, Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital, 2600 Glostrup. E-mail: larben01@glo.regionh.dk

Interessekonflikter: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på ugeskriftet.dk



Referencer

  1. Bendtsen L, Birk S, Kasch H et al. Referenceprogram - Diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme og ansigtssmerter. 2010. www.dhos.dk