Skip to main content

Nyt videnskabeligt selskab – Dansk Selskab for Molekylær Medicin – etableret i foråret 2012

Torben Falck Ørntoft Dansk Selskab For Molekylær Medicin

18. mar. 2013
3 min.

En gruppe danske læger og forskere har stiftet et nyt fagligt tværgående og videnskabeligt selskab, Dansk Selskab for Molekylær Medicin (DSMOME).

DSMOME skal facilitere brugen af de molekylærmedicinske landvindinger, der fremkommer med stigende hast i disse år. DSMOME vil informere om udviklingen, afholde workshopper, møder og konferencer samt skabe et forum for diskussion om brugen af molekylærmedicin. DSMOME er åbent for alle med interesse for feltet og er især rettet mod læger og andre akademikere med interesse for den molekylære medicin. Selskabet skulle gerne udvikle sig til et forum, hvor man kan mødes og udveksle viden imellem basal forskning og klinisk forskning og forhåbentlig danne grobund for flere translationelle forskningsprojekter, hvor klinikere og forskere arbejder tæt sammen.

Udviklingen inden for molekylærmedicin er dramatisk, både teknologisk og forståelsesmæssig. I dag kan vi sekventere hele det humane genom på kort tid og analysere resultaterne ved hjælp af nye og komplekse bioinformatiske værktøjer. Indsigten i genernes betydning for sygdomme, deres behandling og patienternes behandlingsrespons vokser dag for dag. Hvad man for blot få år siden anså for at være urealistisk, er i dag rutine, og genomsekventering med direkte klinisk anvendelse foretages nu rutinemæssigt på mange laboratorier rundt om i verden.

Molekylærmedicin er rettet mod både en molekylær forståelse af sundhed og sygdomme og anvendelsen af denne viden til at udvikle ny diagnostik, behandling og forebyggelse. Området udvikler sig hastigt og er præget af stor ihærdighed, mange ildsjæle og en smittende entusiasme. Hver dag byder på nye lægevidenskabelige gennembrud, der publiceres i de allerbedste tidsskrifter. Man kan blive stakåndet af tempoet, men også fascineret af feltets momentum.

Udviklingen omfatter hele det lægevidenskabelige spektrum. Alle sygdomme fra demens til knoglebrud og eksem underkastes molekylær forskning, og for mange af sygdommene har vi opnået et særdeles godt samspil imellem nye molekylære diagnoser og behandling af patienterne. Inden for eksempelvis coloncancer kan vi i dag diagnosticere arvelige cancere i de klinisk molekylære laboratorier for derefter at planlægge et individualiseret opfølgningsprogram for patienterne og deres familier.

Ud over de praktiske anvendelser af molekylærmedicin er der et meget stort forskningspotentiale på området. En samlet forståelse af genernes indbyrdes regulering er en kæmpeudfordring i de kommende år.

Endelig rejser molekylærmedicin en række vigtige etiske aspekter. Den nye viden skal håndteres med respekt for det enkelte individ, dets ønsker og kompleksiteten ved at skulle forholde sig til biologiske risici. Vi skal sikre, at vi ikke udsættes for hverken meningsløse eller meget komplekse informationer, som ikke fører til forebyggende eller behandlingsmæssige tiltag for det enkelte individ.

DSMOME afholdt konstituerende generalforsamling den 24. februar 2012 i Domus Medica i København. Der blev valgt ti medlemmer til bestyrelsen for de næste tre år.

Selskabet er i opstartsfasen, og man har planer om at arrangere to videnskabelige endagsmøder om året inden for bl.a. følgende emnefelter: Next generation sequencing (november 2012), genetik en hjertesag, epigenetik i bred forstand, psykiatrisk genetik, molekylær endokrinologi, cancerens molekylære genetik og videnskabsetiske problemstillinger.

Selskabet er åbent for indmeldelse. Årskontingentet er 150 kr. for studerende og 250 kr. for øvrige akademikere. Der vil være billigere/fri adgang til hovedparten af de arrangementer, som selskabet forestår. Du kan læse mere om alle aktiviteter på selskabets hjemmeside: www.DSMOME.dk, hvor du også kan anmode om medlemskab.



KORRESPONDANCE: Torben Falck Ørntoft, Institut for Klinisk Medicin, Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Brendstrupgårdsvej 100, 8200 Aarhus N. E-mail: orntoft@ki.au.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Hent PDF