Skip to main content

Overvægt blandt skolebørn i Ishøj Kommune

Kommunallæge Tove Billeskov

31. okt. 2005
3 min.


I 1999 lavede den kommunale sundhedstjeneste i Ishøj en opgørelse over antallet af overvægtige skolebørn. Det skete i forbindelse med udarbejdelse af et tilbud til overvægtige skolebørn og deres familier. Et sådant tilbud (Tip Tab Tynde) startede i januar 2000.

Overvægt blev defineret som at ligge over 97%-percentilen på Else Andersens højde/vægtkurve, som føres over alle børn. Definitionen af overvægt var, og er, uklar. Man hælder nu mere til anvendelse af værdier for body mass index (BMI), og der er udarbejdet BMI-kurver for børn, men det er stadig usikkert, hvilke skæringsværdier, der skal anvendes.

I foråret 1999 blev de højde/vægtmålinger, der var foretaget i løbet af skoleåret 1998/1999 i forbindelse med barnets sidste undersøgelse/samtale hos børne-unge-læge og/eller sundhedsplejerske registreret (i Ishøj Kommune bliver børnene målt og vejet ved alle de planlagte undersøgelser i skolesundhedstjenesten). Der blev registreret skole, klassetrin, køn og etnicitet (dansk/tosproget). I Ishøj Kommune er 42% af eleverne tosprogede.

Resultaterne var følgende: 2.550 elever på de fem kommuneskoler blev målt og vejet, heraf var 242 (9,5%) af børnene overvægtige, 11,6% af drengene og 7,4% af pigerne. Hyppigheden af overvægt var størst i de mindste klasser og faldt markant efter 5. klasse. Der var meget stor forskel på hyppigheden af overvægt på de forskellige skoler. På de fire af skolerne lå hyppigheden af overvægt mellem 7,5 og 8%, mens den på den femte skole, Strandgårdskolen, var 17%. Denne skole ligger midt i et stort socialt boligbyggeri, hvor der bor mange resursesvage familier. Skolen har 72% tosprogede elever. Desuden er der en del specialklasser på skolen, i hvilke mange af børnene har sociale problemer.

Optællingen er blevet gentaget efter fem år i skoleåret 2003/2004. På grund af nedskæringer i antallet af sundhedsplejersketimer på skolerne, er det kun hvert andet klassetrin, der undersøges, og kun disse klasser er talt op (1.464 elever). Som forventet er hyppigheden af overvægt steget og var i 2004 på 12,7%. Stadig var der størst hyppighed blandt drengene, 14,5%, 10,9% blandt pigerne.

Der er sket en del forskydninger skolerne imellem. Det ses klart, at overvægtsproblemet følger de dårligst stillede børn. Strandgårdskolen havde 20,3% overvægtige børn i 2004. På Ishøj Skole var hyppigheden faldet til 4,4%. Denne skole ligger i en landsby, hvor de fleste børn kommer fra velstillede hjem. Faldet kan i nogen grad forklares med, at skolen tidligere havde en del specialklasser, hvoraf de fleste er flyttet til Gildbroskolen. Her var overvægten steget til 14,7%, hvilket næsten er en fordobling fra 1999 (7,5%). Denne skole er en tiltagende socialt belastet skole, hvilket ses af det stigende antal sager i socialforvaltningen, der vedrører børn fra denne skole.

I Figur 1 ses, at incidensen af overvægt er væsentligt højere blandt de tosprogede børn end blandt de danske. Kun de klasser, der i 2004 blev optalt, er sammenlignet her. I 1999 var 7,7% af de danske børn og 14% af de tosprogede børn overvægtige. I 2004 var tallene steget til hhv. 8,4% og 18,6%. Den tidligere udligning i de større klasser er vendt til en øget forskel.

Konklusion: Over en femårig periode fra 1999 til 2004 skete der en stigning i hyppigheden af overvægt blandt skolebørn i Ishøj Kommune fra 9,5% til 12,7%. Drengene var mere overvægtige end pigerne. Der observeredes stor social ulighed, således at hyppigheden i 2004 på den socialt mest belastede skole var på 20,3% mod 4,4% på den mindst belastede skole. Hyppigheden af overvægt blandt børn af anden etnisk oprindelse end dansk var på 18,6% og blandt etnisk danske 8,4%.



Korrespondance: Tove Billeskov, Ishøj Kommune, DK-2635 Ishøj. E-mail: tove.billeskov@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen angivet