Content area

|
|

Patientens alder er en vigtig faktor ved tolkningen af hjerte-CT

Blandt symptomatiske patienter under 60-årsalderen havde en betydelig andel klinisk betydende koronarstenoser til trods for en koronar calciumscore på 0.
Forfatter(e)

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

Den initiale udredning af patienter, som mistænkes for stabil koronarsygdom omfatter i dag ofte hjerte-CT, hvor man på en ikkeinvasiv måde kan fremstille kalkmængden i koronararterier. Ved tolkning af undersøgelsen resterer der dog fortsat en del uafklarede spørgsmål. Et dansk forskerhold forsøger at belyse værdien af manglende kalk i konorararterier (koronar calciumscore på 0) til at udelukke klinisk betydende koronarsygdom. De anvender data fra næsten 24.000 hjerteskanninger og konkluderer, at calciumscore på 0 havde en lavere prædiktiv værdi for at udelukke koronarsygdom blandt yngre symptomatiske personer end blandt ældre. For eksempel havde ca. en tredjedel af patienterne i aldersgruppen 40-49 år obstruktiv koronarsygdom til trods for en calciumscore på 0, men en tilsvarende andel blandt dem over 70 år kun var 5%.

Forskningslektor, overlæge Klaus Fuglsang Kofoed, Hjertemedicinsk Afdeling, Rigshospitalet, kommenterer: »Dette studie repræsenterer en interessant og vigtig observation fra Vestdansk Hjertedatabase, hvor systematisk registrering af patienter, som undersøges med hjerte-CT, gennemføres med krydsreference til prognose på grundlag af danske nationale registre. Studiet bekræfter, at bestemmelse af koronarkalk hos patienter med brystsmerter generelt har begrænset værdi i forhold til valg af klinisk behandlingsstrategi, hvor CT-angiografisk bedømmelse bør foretrækkes. Da dette allerede er den anbefalede fremgangsmåde, vil studiets resultater næppe ændre på aktuel klinisk praksis i Danmark«.

Mortensen MH, Gaur S, Frimmer A et al. Association of age with the diagnostic value of coronary artery calcium score for ruling out coronary stenosis in symptomatic patients. JAMA Cardiology 2021 (online 27 okt).

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Blad nummer: 

Right side

af Karen Flink Konstantin-Hansen | 25/01
3 kommentarer
af Claus Peter Hovendal | 24/01
1 Kommentar
af Tommy Hindenburg | 24/01
6 kommentarer
af Pia Herltoft Madsen | 20/01
15 kommentarer