Skip to main content

The prevalence and risk factors of contact allergy in the adult general population

Læge Jacob Pontoppidan Thyssen: FORF.S ADRESSE: Videncenter for Allergi, Dermato-allergologisk Afdeling, Gentofte Hospital, DK-2900 Hellerup. E-MAIL: jacpth01@geh.regionh.dk FORSVARET FINDER STED: den 11. december 2009, kl. 14.00, Store Auditorium, Gentofte Hospital, Gentofte. BEDØMMERE: Asger Dirksen, Klaus Ejner Andersen og Magnus Lindberg . VEJLEDERE: Jeanne Duus Johansen, Allan Linnberg og Torkil Menné .

13. nov. 2009
2 min.

Denne ph.d.-afhandling er udfærdiget i et samarbejde mellem Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Hospital, og Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital. Dataindsamling er foregået på Glostrup Hospital og på dermatologiske speciallægeklinikker og afdelinger i Danmark.

Undersøgelsens formål var dels ved hjælp af to forskellige epidemiologiske metoder at bestemme forekomsten af kontaktallergi blandt voksne danskere, dels at bestemme, om alkoholindtag og tobaksrygning udgør risikofaktorer for kontaktallergi.

En matematisk-epidemiologisk metode baseret på allergitestresultater fra 14.284 eksempatienter, der var blevet undersøgt på dermatologiske klinikker i Danmark, viste, at tiårsprævalensen af kontaktallergi i Danmark var 7,3-12,9% blandt danskere (alder > 18 år).

Tværsnitsundersøgelser foretaget i 1990 og 2006 viste, at forekomsten af kontaktallergi var faldet fra 15,5% til 10,0% blandt 3.460 18-69-årige danskere. Faldet skyldtes primært lavere forekomster af thimerosal-, kobolt-, myroxylon pereirae- og gummiallergi. Faldet i forekomsten af thimerosalallergi kan forklares ved, at thimerosal generelt er blevet fjernet fra danske vacciner. Tværsnitsundersøgelsen fra 2006 viste også, at tobaksrygning var signifikant associeret med nikkelallergi (ptrend < 0,05). En mulig sammenhæng mellem nikkelallergi og alkoholindtag blev påvist i et otteårs opfølgningsstudie (1990-1998), men kunne ikke bekræftes i to tværsnitsstudier (henholdsvis 1990 og 2006).