Skip to main content

Regionshospitalet Randers bliver Danmarks første it-test-hospital

Jesper Brahm, FAS redaktør, j.brahm@dadlnet.dk

11. sep. 2009
3 min.



Leif Vestergaard Petersen, hvad er planen?

»Vi står over for at ændre et af de vigtigste arbejdsredskaber, journalen, ved at indføre EPJ. Der er ingen tvivl om, at vi står over for en meget stor ændring,« siger Leif Vestergaard Petersen og fortsætter: »Vi har erfaringer fra Horsens, fra Viborg og fra det gamle Århus Amt og det nuværende Region Midt. Lægerne har været inddraget på forskellige måder og på forskellige trin af de forskellige projekter. Nu vil vi bygge oven på de opnåede erfaringer og sætte koordineret ind«.

Leif Vestergaard Petersen peger på, at indførelsen af EPJ har mange uafklarede spørgsmål, bl.a. hvad behovene er inden for de forskellige specialer. I fortsættelse af de forskellige tiltag i regionen vil man nu lægge ud med at bruge Regionshospitalet Randers som et it-test-hospital.

Erik Kristensen går ind for tanken om Randers som et it-test-hospital: »Når præmisserne for projektet er veldefinerede, kan vi få afklaret, hvilke dele der virker, og hvilke der skal skrottes«, og fortsætter: »Men én side er det teknologiske, en anden side er det arbejdsmiljømæssige, der ikke bare drejer sig om arbejdsgange m.v., men også de rent fysiske rammer. Det kræver helt andre lokaliteter og faciliteter, og de skal være i orden!«.

Leif Vestergaard er helt enig: »Selv med verdens bedste EPJ vil der være behov for at tilpasse både arbejdsgange og funktionaliteten. Og det er vi ikke færdige med. Langt de fleste it-løsninger er tænkt ud fra, at man sidder på et kontor og ikke ud fra, at man farer rundt fra én patient til en anden og skal være mange steder«.

Erik Kristensen ser gerne, at Regionshospitalet Randers som it-test-hospital kunne tjene som model for andre projekter for at opnå en sammenhængende udvikling og en standardisering på landsplan. Inden for rammerne af en standard skal der være plads til tilpasninger, der tilgodeser lokale forhold. En sådan standardisering burde være mulig i dagens Danmark med kun fem regioner. Han påpeger endvidere det ønskværdige i, at budgetteringen af det aktuelle projekt i Randers bliver fx femårigt for at give projektet de bedste muligheder. Der er ikke aftalt noget formelt samarbejde mellem regionerne om projektet i Randers, men man må formode, at der vil være en vis tilbageholdenhed med større, sideløbende projektet i de andre regioner.

Både Leif Vestergaard Petersen og Erik Kristensen understreger, at udviklingen af EPJ ikke stopper med projektet i Randers. Der vil fortsat være behov for udvikling, baseret på de indvundne erfaringer. Leif Vestergaard Petersen fortsætter: »Det skal også være helt klart, at når en så stor organisation inddrages i udrulningen af et projekt, kan vi ikke rulle projektet tilbage. Vi kan forkaste dele, hvis det bliver nødvendigt, men indførelsen af EPJ og tilhørende it-elementer standser ikke«.

Det har været fremme, at it-projektet i Randers skulle være det første skridt i en planlagt indførelse af Århus-EPJ uden om brugerne. Århus-EPJ er en version, som ikke har mødt udelt begejstring.

Leif Vestergaard Petersen, skal »Århus-EPJ« indføres ad bagvejen som et it-projekt i Randers?

Leif Vestergaard Petersen svarer: »Det er rigtigt, at som udgangspunkt indføres Århus-EPJ i Randers, men kun som udgangspunkt. Vi skal gøre vores erfaringer med versionen på hele sygehuset og modificere den efter behov og de indhøstede erfaringer. Først når vi er der, begynder en egentlig udrulning i regionen« og fortsætter: »Jeg må dog sige, at it-systemerne i regionen varierer betydeligt, og det kan være, at vi som en midlertidig løsning må lægge dele af Århus-EPJ ind, hvis systemerne skal udskiftes før, Randers-projektet er flyveklart«.

Leif Vestergaard Petersen ser EPJ som kernen med en række andre it-ydelser omkring i fremtidens sygehus. Erik Kristensen peger på, at det varierer mellem specialerne, hvilke it-elementer der er de mest centrale. Begge er enige om, at samspillet mellem lægerne og it-udviklerne er second to none.