Skip to main content

Rehabilitering af ældre skrøbelige patienter med hjertesvigt

Ambulant rehabiliteringsprogram påbegyndt efter hospitalsindlæggelse for hjertesvigt resulterede i bedre fysisk funktion.
Foto: Coloubox
Foto: Coloubox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

17. jun. 2021
2 min.

Hjerterehabilitering er en integreret del af behandlingen af hjertesvigt, men der er ikke mange studier, som inkluderer ældre og skrøbelige patienter. En ny artikel beskriver effekten af individualiseret rehabilitering hos ældre patienter, som er indlagt med hjertesvigt. Interventionen bestod af 36 sessioner og i alt blev 175 patienter allokeret til rehabiliteringsgruppen, mens 174 fik vanlig behandling. Der rapporteres en bedre fysisk funktion i rehabiliteringsgruppen efter tre måneder, men ingen forskel i indlæggelseshyppighed eller i overlevelse efter seks måneder.

Professor Eva Bossano Prescott, Hjertemedicinsk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og Københavns Universitet kommenterer: »Umiddelbart forbavses man over, at NEJM publicerer et relativt lille randomiseret forsøg uden blinding af patienterne og uden signifikant effekt på et hårdt endepunkt som genindlæggelse eller død. Forsøget har flere svagheder – usikker generaliserbarhed, ukendt langtidseffekt, manglende intention to treat-analyse og stor variation i tilbuddet til kontrolgruppen. Der er dog alligevel grund til at værdsætte, at NEJM har fanget vores opmærksomhed, da studiet adskiller sig fra tidligere studier på flere måder. Det er randomiserede ustabile patienter under indlæggelse for dekompenseret hjertesvigt og forudsatte kun, at patienten kunne gå selvstændigt fire meter. På trods af relativt høj alder og skrøbelighed hos patienterne samt en intervention, der kunne tage pusten fra de fleste (superviseret træning 3 x 60 min ugentligt og hjemmetræning indimellem), kunne 82% fastholdes i interventionsgruppen. Medvirkende hertil var givetvis fokus på overgange fra indlæggelse til ambulatorium og derefter til egenomsorg. Under disse betingelser opnåede man betydende statistisk og klinisk effekt på det primære endemål, en kombineret score af balance, ganghastighed og styrke, og betydelig effekt på livskvalitet. I Danmark er fysisk træning blandt kvalitetsindikatorerne i den nationale database for hjertesvigt. Som i dette forsøg er træningen en kombination af aerob- og styrketræning og tilpasses til den enkelte. Sektorovergang er et ømt punkt, blandt andet fordi rehabilitering ofte varetages i kommunalt regi. Der er næppe tvivl om, at vi i Danmark kunne forbedre vore resultater ved mere fokus på overgange og ved udvide tilbuddet til også at omfatte de mange ældre og skrøbelige patienter, der indlægges med dekompensation«.

Kitzman DW, Whellan DJ, Duncan P et al. Physical rehabilitation for older patients hospitalized for heart failure. N Engl J Med 2021 (online 16. maj).

INTERESSEKONFLIKTER: ingen