Skip to main content

Rinokonjunktivitis udløst af papirlommetørklæder

Speciallæge Peter Poulsen Øre-, næse- og halsklinikken, Ll. Sct. Mikkelsgade 4, Viborg

13. mar. 2006
3 min.


Rinokonjunktivitis kan udløses med såvel allergisk som ikkeallergisk årsag. Bortset fra forskelle i ætiologi og i den pato-genetiske aktiveringsfase er reaktionerne i vævene stort set de samme [1].

Symptomerne er som ved klassisk høfeber næseflåd, nyseture, nasalstenose, øjenkløe og tåreflåd, hvilket kan være stærkt generende, også socialt. Ved udredning af disse patienter indgår, ud over nøje symptombeskrivelse, spørgsmål om arv, tidligere eller nuværende atopiske sygdomme, rygning, husdyr i hjemmet, hjemmets allergivenlighed og, hvad der er vigtigt, arbejdsmiljøet, hvorfra en del af symptomerne kan stamme [2]. Denne type patienter ses ofte i øre-, næse- og halslægepraksis og kan være lette at udrede og behandle, men også det modsatte, som nedenstående sygehistorie kan illustrere (Figur 1 ).

Sygehistorie

En 51-årig kvinde havde haft tiltagende rinokonjunktivitisproblemer gennem et par år. Hun var ophørt med rygning fire år tidligere og boede i et allergivenligt hjem uden husdyr. Hun arbejdede på et kontor, hvor der var et godt indeklima. Der blev udført standardpriktest og priktest for udvalgte fødevarer hos en dermatolog, hvor hun blev undersøgt i forbindelse med rosacea. Priktesten var negativ, og hun blev herefter behandlet med nasalsteroid i form af mometason, i begyndelsen i dobbelt rekommanderet dosis. Dette havde primært effekt, men effekten aftog, og især næseflådet tiltog. Herefter blev der givet ipratropium, ligeledes i begyndelsen med effekt, men også denne virkning aftog. Efterhånden var hendes forbrug af engangslommetørklæder oppe på 2-3 pakker daglig, foruden brug af køkkenrulle og lignende.

På mistanke om, at papiret og indholdsstoffer i lommetørklæderne kunne være udløsende årsag, skiftede hun til velvaskede bomuldslommetørklæder, og rinitten svandt i løbet af få dage. En enkelt provokation gav et temmelig voldsomt tilbagefald, som dog hurtigt gik i ro på nasalsteroid. Hun var to måneder efter symptom- og medicinfri.

Diskussion

Ved søgning på PubMed fandtes kun to artikler om emnet [3, 4]. Ved opslag på Miljøstyrelsens hjemmeside fandtes imidlertid en gennemgang af kemiske stoffer i papirlommetørklæder og toiletpapir [5]. Disse stoffer kan stamme fra papirproduktionen eller kan være tilsat som farve- eller duftstoffer. Flere af stofferne er kendt som irritative, blandt andet hydroxybiphenyl, isopropylmyristat, menthol og menthanol, mens andre har en meget mangelfuld produktbeskrivelse og et enkelt, squalen, har hormonlignende egenskaber. Patientens rinitis kunne enten være udløst af fibrene i papiret eller eventuelt de tilsatte kemiske stoffer, men en provokation med et miljømærket produkt har det ikke været muligt at foretage.

Papirlommetørklæder bliver benyttet i betydeligt omfang, og spørgsmål om brugen af sådanne bør indgå i udredningen af rinokonjunktivitispatienter. Findes der ikke en oplagt forklaring på patienternes problemer, kan det tilrådes, at de i en periode benytter velvaskede bomuldslommetørklæder.


Peter Poulsen , Øre-, næse- og halsklinikken, Ll. Sct. Mikkelsgade 4, DK-8800 Viborg. E-mail: ppvib@dadlnet.dk

Antaget: 27. april 2005

Interessekonflikter: Ingen angivet



Referencer

  1. Malling H-J, Dahl R. Allergi som systemisk sygdom. Ugeskr Læger 2005;167: 603-5.
  2. Schlünssen V, Sigsgaard T, Omland Ø. Luftvejsallergi og erhverv. Ugeskr Læger 2005;167:637-42.
  3. Theander C, Bende M. Nasal hyprreactivity to newspapers. Clin Exp Allergy 1989;19:57-8.
  4. Hellgren J, Eriksson C, Karlsson G et al. Nasal symptoms among workers exposed to soft paper dust. Int Arch Occup Envir Health 2001;74:129-32.
  5. Miljøstyrelsens hjemmeside. www.mst.dk /feb 2005.