Skip to main content

Risk factors for congenital cryptorchidism

Læge Ida Norgil Damgaard: Forf.s adresse: Afdeling for Vækst og Reproduktion, GR 5064, Rigshospitalet, DK-2100 København. E-mail: ind@rh.dk Forsvaret fandt sted den 12. juni 2007. Bedømmere: Birthe Høgh, Cai Frimodt-Møller og lektor, cand.scient. Helle Raun Andersen . Vejledere: Niels E. Skakkebæk, Katharina M. Main og Tina K. Jensen .

15. jun. 2007
2 min.

Ph.d.-afhandlingen, som udgår fra Københavns Universitet, er udført på Afdelingen for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet.

Formålene var:

1) at undersøge sammenhængen mellem kryptorkisme og intrauterin eksponering for persisterende klorholdige pesticider og 2) at identificere risikofaktorer for kryptorkisme i et prospektiv fødselskohortestudie.

En fødselskohorte på 2.496 drenge blev etableret i Danmark og i Finland fra 1997 til 2001, og drengene blev af trænede læger under standardiserede forhold undersøgt for kryptorkisme. Oplysninger om morens helbred og livsstil blev indsamlet prænatalt vha. spørgeskemaer/interviews. I alt 130 modermælksprøver blev udvalgt og undersøgt for 27 persisterende, klorholdige pesticider.

De fleste pesticider forekom i højere koncentration i mælk fra mødre, som havde født drenge med kryptorkisme, end hos raske. En statistisk analyse af de otte hyppigste stoffer (p,p´ -DDE, β-HCH, HCB, α-endosulfan, oxychlordan, p,p´ -DDT, dieldrin, cis -HE) viste, at der var en signifikant sammenhæng mellem koncentrationen af disse persisterende, klorholdige pesticider målt i modermælk og risikoen for kryptorkisme hos drenge. Denne sammenhæng støttes af in vitro- og eksperimentelle dyrestudier.

Ugentligt alkoholforbrug var positivt associeret med risikoen for kryptorkisme. Risikoen blev statistisk signifikant ved et rapporteret gennemsnitligt alkoholforbrug ≥ 5 genstande/uge. Fertilitetsbehandling i form af intrauterin insemination var associeret med en øget risiko for kryptorkisme, hvorimod der ingen sammenhæng var med ICSI/IVF-behandling. Selvom der ikke var nogen sammenhæng mellem maternal rygning under graviditeten og kryptorkisme, havde kvinder, som brugte nikotinsubstitution, f.eks. nikotinplastre under graviditeten, en øget risiko for at få en søn med kryptorkisme (disse fund var dog baseret på meget få deltagere). Så vidt vides, er disse fund ikke før beskrevet, og de bør derfor undersøges nærmere i fremtidige studier.

Selvom de præcise årsagsmekanismer er ukendte, tyder fundene i dette ph.d.-studie på, at intrauterin eksponering til forskellige persisterende klorholdige pesticider såvel som maternelle livsstilsfaktorer kan påvirke den normale testikelnedstigning hos drengefostre.