Skip to main content

Salmonella Enteritidis er en sjælden årsag til absces på halsen

Jakob Korsholm & Andreas Agger Øre-næse-hals-afdeling, Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade

3. maj 2012
4 min.

Salmonella Enteritidis (SE) er en enteroinvasiv bakterie, der kan give infektioner med forskellige kliniske symptomer. Det hyppigste er gastroenteritis. Sjældnere ses fokale infektioner, bakteriæmi og sepsis, der er potentielt livstruende og nødvendiggør antibiotisk behandling. En række systemiske, immunsupprimerende sygdomme kan prædisponere til salmonella-infektion.

SYGEHISTORIE

En 48-årig etnisk dansk mand blev indlagt med tiltagende smerter i halsen og synkebesvær, der havde varet i 3-4 dage. Patienten var blevet splenektomeret efter et trafikuheld i 1977 og havde siden været indlagt adskillige gange på medicinsk afdeling pga. dårlig almentilstand og dårligt reguleret insulinkrævende diabetes mellitus. Han havde ingen kendte allergier og intet tobaks- eller alkoholoverforbrug.

Fem uger inden denne indlæggelse havde patienten haft selvlimiterende diare i en uge efter indtag af en hotdog. Han havde ingen mavegener haft siden da, men efterfølgende problemer med hævelse og smerter i højre knæ. Efterfølgende var han blevet undersøgt på et lokalt hospital, hvor man ikke fandt nogen oplagt forklaring. Generne svandt efter en uges penicillinbehandling.

Ved ankomsten til øre-næse-halsafdelingen var patienten ikke akut påvirket og havde fri respiration. Han havde dårlig tandstatus, men ingen bankeømhed af tænderne. Halsen var uden rødme, men ved palpation blev der fundet en let venstresidig ømhed, og der var mistanke om en proces i dybden. Ultralydsskan-ning viste bilateralt forstørrede glandler, diffus hævelse af bløddelsvæv og ingen oplagt abscedering. En fiberlaryngoskopi viste øget fylde i hypopharynx, larynx var displaceret mod højre, og der var hævelse og rødme af venstre plica aryepiglottica.

Patientens temperatur var 38,0 °C. Biokemisk blev der fundet C-reaktivt protein på 53,6 mg/l, leukocytniveau på 18,3 × 10 9 /l med neutrofile granulocytter på 13,8 10 9 /l. Blodglukoseniveau var 7,6 mmol/l.

En computertomografi (CT) af halsen viste begyndende abscedering profund for venstre musculus sternocleidomasoideus (mSCM) på niveau med C5. Intravenøs antibiotisk behandling i form af: cefur-oxim 1,5 g × 3 og metronidazol 500 mg × 3 dagligt blev påbegyndt. I løbet af det næste halvandet døgn skete der en forværring både klinisk og paraklinisk. CT af halsen blev gentaget og viste en absceskavitet medialt for venstre mSCM.

Abscessen blev samme dag udtømt i generel an-æstesi, og der blev lagt et sugedræn. De efterfølgende tre dage var der kun sparsom klinisk fremgang, hvorfor der på ny blev foretaget CT af halsen. Abscessen var gendannet, og patienten blev reopereret samme dag. Dagen efter kom der svar fra abscespodningen, der viste vækst af SE. Efterfølgende blev der foretaget positronemissionstomografi på mistanke om hæmatogen spredning. Der blev ikke fundet noget tegn på disseminering.

De primære CT'er blev revurderet af en erfaren neuroradiolog, der ikke fandt mistanke om mykotisk aneurisme.

Den antibiotiske behandling blev konfereret med Mikrobiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Skejby, og der blev suppleret med ciprofloxacin 500 mg × 2. I den efterfølgende uge fik patienten det klinisk bedre og blev udskrevet med fire ugers peroral ciprofloxacinbehandling.

DISKUSSION

Infektioner og abscesser på halsen skyldes oftest stafylokokker, streptokokker eller hæmofilusinfluenza. Der er beskrevet få tilfælde i litteraturen af salmonellaabscesser på halsen [1-4]. I alle de beskrevne tilfælde har patienten haft en underliggende immunsupprimerende sygdom [1-4]. I 2010 blev der rapporteret om under 500 tilfælde af infektion med SE i Danmark. Det reelle tal er formentlig højere, da ikke alle infektioner registreres [5]. Smitten sker typisk efter indtag af kontamineret føde, hvorefter bakterierne spreder sig via gastrointestinalkanalen. Den hyppigste manifestation er diare, der kan føre til både asymptomatisk og symptomatisk bakteriæmi. Ekstra-intestinale manifestationer og specielt salmonellaabscesser på halsen er sjældne, men en vigtig differentialdiagnose hos immunkomprimerede patienter, der ikke responderer på vanlige antibiotika. De behandles med incision og drænage samt relevante antibiotika.

Patienten i sygehistorien har formentlig haft en salmonellagastroenteritis efter indtag af salmonellakontaminerede fødevarer - muligvis en hotdog. Dette blev kompliceret af bakteriæmi, reaktiv artritis i højre knæ og fem uger senere en absces på halsen.

src="/LF/images_ufl/ufl_bla.gif">
Jakob Korsholm, Øre-næse-hals-afdeling, Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C. E-mail: jakobkorsholm@gmail.com

ANTAGET: 4. oktober 2011

FØRST PÅ NETTET: 19. december 2011

INTERESSEKONFLIKTER: ingen


Referencer

  1. Bahar G, Dansuk Z, Kocatürk S et al. Abscess of the neck caused by Salmonella enteritidis. Otolaryngol Head Neck Surg 2003;129:445-7.
  2. Ray J, Shotton JC, Lobo VJ. A rare case of Salmonella neck abscess. J Laryngol Otol 1997;11:489-90.
  3. Shikani AH, Shikani LT, Briscoe PB. Salmonella neck abscess. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1990;116:88-91.
  4. Rosenberg RA, Lui PG, Myssiorek DJ. Cervical abscess caused by Salmonella infection. Am J Otolaryngol 1985;6:42-5.
  5. www.ssi.dk/graphics/UdbrudMonitor/Patogenerne-lige-nu/sent.htm (19. maj 2011).