Skip to main content

Selvvurderet lykke ikke associeret med efterfølgende dødelighed

I dette prospektive engelske studie af > 700.000 midaldrende kvinder fandtes ingen association mellem selvvurderet lykke og mortalitet efter konfounderkontrol. Dårligt helbred var associeret med ulykkelighed.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

18. apr. 2016
2 min.

I dette prospektive engelske studie af > 700.000 midaldrende kvinder fandtes ingen association mellem selvvurderet lykke og mortalitet efter konfounderkontrol. Dårligt helbred var associeret med ulykkelighed.

Lykke (happiness) og andre mål for tilfredshed er i flere undersøgelser blevet associeret med reduceret mortalitet fra specielt hjertesygdomme. Det er blevet overvejet, om sammenhængen kunne skyldes, at lykkefølelsen i sig selv førte til en stigning i kortisolniveauet eller en forbedring af immunsystemet, som efterfølgende havde indflydelse på dødeligheden. Det aktuelle prospektive studie spurgte kvinderne om deres niveau af stress, lykke, fysisk sundhed og følelse af kontrol ved rekrutteringen. Den primære analyse koblede i en Cox-regressionsmodel disse data med mortalitetsdata 10-14 år senere. Af de 719.671 inkluderede i den primære analyse (gennemsnitsalder 59 år; interkvartilspændvidde: 55-63 år) rapporterede 39% (282.619), at de var lykkelige det meste af tiden, 44% (315.874), at de som regel var lykkelige, og 17% (121.178), at de var ulykkelige. I løbet af followupperioden døde 4% (31.531). Selvrapporteret dårligt helbred ved baseline var stærkt associeret med ulykkelighed. Efter justering for selvrapporteret helbred, behandling af hypertension, astma, diabetes, depression og en række sociodemografiske og livsstilsfaktorer (rygning og BMI) var ulykkelighed ikke associeret med død af alle årsager (relativ risiko (RR) for ulykkelighed sammenlignet med lykkelig det meste af tiden = 0,98; 95% konfidens-interval (KI) 0,94-1,01), iskæmisk hjertesygdom (RR = 0,97; KI: 0,87-1,10) eller cancer (RR = 0,98; KI: 0,93-1,02). Lignende sammenhænge blev fundet i forhold til stress og mangel på kontrol.

Læge og forsker på Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, kommenter: ”Danskerne scorer ofte højt på lykkemålinger, men betydningen af dette for helbredet på længere sigt er dårligere belyst. Studiets fokus på sammenhængen mellem psykisk og fysisk helbred er derfor interessant, og det er lykkedes at samle data på en imponerende kohorte. Lykke og stress er dog kun målt via simple spørgsmål ved studiets start, og der skelnes ikke mellem f.eks. positivt stress (eustress) og negativt stress (distress). Studiet tager heller ikke taget højde for, at følelsen af lykke og stress muligvis ændrer sig over den lange opfølgningsperiode, hvilket kan udtynde en umiddelbar effekt på død. Data fra en kommende dansk undersøgelse tyder på, at dette kan være tilfældet”.

Liu B, Floud S, Pirie K et al. Does happiness itself directly affect mortality? The prospective UK Million Women Study. Lancet 2016;387:874-81.

Interessekonflikter: ingen.