Skip to main content

Sparsom evidens for effekt af midler mod ømme brystvorter under amning

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

25. mar. 2015
2 min.

Mange ammende kvinder oplever især i begyndelsen af ammeperioden, at deres brystvorter bliver ømme. I visse tilfælde udvikles der sår og revner, og ømheden bliver så udtalt, at amningen opgives fuldstændigt. Der findes en række anbefalinger og hjælpemidler, som menes at mildne symptomerne, men evidensen for effekten af disse er usikker. Formålet med dette Cochranereview var at bidrage til afklaring på området.

Reviewet omfattede fire randomiserede studier af god metodologisk kvalitet. Alle forsøgsdeltagerne, 656 i alt, havde modtaget instruktion i, hvorledes de skulle placere barnet ved brystet, og herudover blev i alt fem interventioner undersøgt mht. at reducere brystvorteømhed/-smerte: glycerinpuder, brystskaller med lanolin, lanolin alene, brystvortesalve og udmalket mælk.

Sammenlignet med placebo syntes ingen af de ovennævnte interventioner at bedre symptomerne. Et studie, som sammenlignede påsmøring af lanolin med udmalket mælk viste, at sidstnævnte medførte en signifikant reduktion i smerter efter 4-5 dage, men forskellen mellem de to behandlinger fortog sig imidlertid efter 6-7 dage. For brystvortesalve vs. lanolin sås ingen forskel mht. smerte/ømhed opgjort efter syv dages behandling. Forfatterne konkluderer, at der ikke er tilstrækkelig evidens for at anbefale nogen af de ovennævnte behandlinger. De bemærker desuden, at symptomerne i mange tilfælde synes at remittere spontant ca. 7-10 dage efter fødslen, og at denne viden i sig selv vil kunne motivere til at opretholde amningen.

Sygeplejerske, ph.d. Ragnhild Måstrup, Videnscenter for amning af børn med specielle behov, Rigshospitalet, kommenterer: »Den delvise effekt af modermælk kan skyldes immunologiske komponenter i modermælken, men den spontane heling gør det vanskeligere at finde signifikant effekt. At lade modermælk sidde på brystvorten og lufttørre efter amning har været gængs vejledning i Danmark længe, men det er jo godt at finde ud af, at cremer ikke virker – eller at de ikke virker bedre. Evidens på området er meget velkomment«.

Dennis CL, Jackson K, Watson J et al. Interventions for treating painful nipples among breastfeeding women. Cochrane Database Syst Rev 2014;12:CD007366.

Interessekonflikter: ingen