Skip to main content

Speciallæger i front medfører hurtigere en udredningsplan ved akut abdomen

Helen Schultz1, Christian Backer Mogensen2, Birthe D. Pedersen1 & Niels Qvist3

23. sep. 2013
3 min.

INTRODUKTION

I Danmark erstatter fælles akutmodtagelser (FAM) med speciallæger i front specialafdelingers akutmodtagefunktion, da en hurtigere og mere målrettet indsats ønskes ved patientens ankomst til hospitalet. At have speciallæger i front i FAM er kontroversielt i Danmark. Formålet med dette studie var at sammenligne tid fra ankomst til en udredningsplan for patienter med akut abdomen i en FAM uden speciallæger i front versus i et akut kirurgisk afsnit (AKA) med speciallæger i front. Det primære effektmål var ventetid til patientorientering om en udredningsplan. De sekundære effektmål var ventetid til læge, speciallæge i kirurgi, analgetika og blodprøver samt tid sammen med sundhedsprofessionelle.

MATERIALE OG METODER

Et komparativt feltstudie blev gennemført i et AKA på et universitetshospital og i en FAM på et regionalt hospital. I AKA blev patienten modtaget direkte fra den primære sundhedssektor og tilset af plejepersonale og speciallæge i kirurgi overvejende i rækkefølge efter ankomsttidspunkt. Kirurgen udarbejdede udredningsplan og journal. I FAM blev patienten ved ankomsten triaged af en sygeplejerske og ifølge triage-
scoren tilset af en læge under klinisk basisuddannelse (KBU), der rekvirerede tilsyn ved speciallæge i kirurgi.

Dataindsamlingen foregik i februar-december 2011 med inklusionskriterierne: akutte mavesmerter som indlæggelsesdiagnose og en alder på mere end 14 år. Patienterne blev inkluderet i tidsrummet
7.00-23.00 mandag-fredag på tilfældige tidspunkter. Førsteforfatteren gennemførte feltobservationen. Dataindsamlingen inkluderede tider for ankomst, blodprøve, læge, kirurg, patientorientering om udredningsplan og analgetika samt varighed af kontakt med sundhedsprofessionelle.

RESULTATER

Studiet er baseret på 143 t.s observation i FAM og 155 t. i AKA. Studiet inkluderede 109 patienter. Der var ingen signifikant forskel i ventetid til læge, men ventetid til at blive undersøgt af speciallæge i kirurgi var 75 min længere i FAM end i AKA (p ≤ 0,0001), og ventetid til patientorientering om en udredningsplan var 50 min længere i FAM end i AKA (p = 0,002). Analgetika blev givet til 38% af patienterne i FAM mod 44% i AKA (p = 0,53). Blodprøver blev taget hos 96% af patienterne i FAM mod 74% i AKA (p = 0,001).

I FAM tilbragte patienterne 32 min (kvartiler 19-45 min) sammen med sygeplejersker. I AKA var det 15 min (kvartiler 10-28 min) (p ≤ 0,0001). Patienterne i FAM tilbragte 24 min (kvartiler 18-33 min) sammen med læger. I AKA var det 11 min (kvartiler 9-15 min) (p ≤ 0,0001).

KONKLUSION

Der var signifikant kortere ventetid til patientorientering om en udredningsplan i AKA end i FAM, fordi en speciallæge i kirurgi var i front i AKA. Patienterne brugte signifikant mere tid sammen med sundhedsprofessionelle i FAM end i AKA, og der blev taget signifikant flere blodprøver i FAM.

KORRESPONDANCE: Helen Schultz, Enheden for Sygeplejeforskning, Klinisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M.
E-mail: helen.schultz@rsyd.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen. .

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(9):A4703.