Skip to main content

Spis flere bær, æbler og pærer og undgå at tage på i vægt

Stort amerikansk prospektivt kohortestudie fandt højere indtag af flavonoidholdige fødevarer associeret med mindre vægtøgning blandt 27-65-årige mænd og kvinder fulgt i op til 24 år.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

10. maj 2016
2 min.

Stort amerikansk prospektivt kohortestudie fandt højere indtag af flavonoidholdige fødevarer associeret med mindre vægtøgning blandt 27-65-årige mænd og kvinder fulgt i op til 24 år.

Flavonoider, flavonoidpolymerer og antocyaniner er grupper af plantenæringsstoffer, der indgår i en større gruppe af antioxidanter kaldet polyfenoler. Størstedelen af flavonoiderne er naturlige farvestoffer, der findes i frugter som æbler, pærer og citrus samt i grøntsager som grønne peberfrugter, grønkål, spinat, bladselleri og aubergine. Undersøgelsen tog udgangspunkt i tre store nordamerikanske prospektive kohorter: The Health Professionals Follow-up Study, The Nurses’ Health Study og The Nurses’ Health Study 2 og inkluderede i alt 124.086 mænd og kvinder. Det primære endepunkt var selvrapporterede vægtændringer i løbet af multiple fireårsperioder mellem 1986 og 2011, hvor deltagerne besvarede validerede semikvantitative spørgeskemaer om deres madvaner. De fandt, at øget indtag af de fleste flavonoidunderklasser var inverst associeret med vægtændringer efter kontrol for samtidige ændringer i andre livsstilsfaktorer inklusive andre kostændringer, rygning og fysisk aktivitet. I de poolede analyser var der tydeligst association for antocyaniner (–0,23 (95% konfidens-interval (KI): –0,30-–0,15) lbs (1 lb = 0,4536 kg) pr. ekstra standarddeviation/dag) eller skrevet på en anden måde: for hver standarddeviation mere dagligt indtag af antocyaniner steg vægten 100 g mindre. Samme sammenhæng blev observeret for flavonoidpolymerer (–0,18 (95% KI: –0,28-–0,08) pr. ekstra standarddeviation/dag) flavonoler (–0,16 (95% KI: –0,26-–0,06) pr. ekstra standarddeviation/dag). Efter yderligere kontrol for indtagelsen af kostfibre fandt man fortsat sammenhæng for nogle af flavonoidundergrupperne (antocyaniner, proantocyaniner og flavonoidpolymerer), mens den ikke længere var statistisk signifikant for resten.

Overlæge og professor Kjeld Hermansen, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, vurderer: ”Det er en svaghed ved studiet, at kostspørgeskemaerne ikke fanger alle de flavonoidholdige grøntsager og frugter, og at databaserne ikke tager højde for variationer ift. modenhedsgrad, opbevaring, processering etc. Den fundne association mellem flavonoidindtag og mindre vægtøgning er interessant. Den beskedne effekt på vægten vil dog kræve et urealistisk stort antal deltagere i en interventionsundersøgelse for at afdække en mulig årsagssammenhæng”.

Bertoia ML, Rimm EB, Mukamal KJ et al. Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years. BMJ 2016;352:i17.

Interessekonflikter: ingen