Skip to main content

Staphylococcus aureus bacteremia

Allan Garlik Jensen: Forf.s adresse: Sankt Thomas Allé 7, 3. th., DK-1824 Frederiksberg C. E-mail: allan.garlik@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 3. oktober 2003, kl. 14.00 i auditoriet, Medicinsk- historisk Museum, Bredgade 62, København K. Opponenter: Niels Høiby, Court Pedersen og Svend Stenvang Pedersen.

1. nov. 2005
2 min.

Denne doktordisputats udgår fra Statens Serum Institut og bygger på henholdsvis en landsdækkende, retrospektiv database af kliniske oplysninger fra patienter med positiv bloddyrkning for S. aureus (Stafylokoklaboratoriet, Statens Serum Institut) og en prospektiv indsamling af data fra patienter med positiv bloddyrkning for S. aureus i Københavns Amt i perioden 1994-1996 (Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Amtssygehuset i Herlev).

Disputatsarbejdet omhandler de kliniske aspekter af S. aureus -bakteriæmi med dets komplikationer, og formålet var at undersøge forskellige risikofaktorers betydning for udviklingen af S. aureus -bakteriæmi og forbedre behandlingen og diagnostikken af såvel S. aureus -bakteriæmi som hæmatogen S. aureus -spondylitis og S. aureus -meningitis.

De væsentligste fund i doktordisputatsen var følgende:

Et indsat centralt venekateter og det at være nasal bærer af S. aureus er vigtige risikofaktorer og hyponatriæmi og anæmi vigtige risikomarkører for udvikling af hospitalserhvervet
S. aureus -bakteriæmi.

Fjernelse af fokus for S. aureus -bakteriæmi er absolut nødvendig og behandling med dicloxacillin 1 g × 4 eller 2 g × 3 er bedre end 1 g × 3 svarende til tidligere allerede kendte farmakodynamiske principper.

Der er sket en stigning i antallet af specielt ældre patienter med vertebral S. aureus -osteomyelitis og et fald i antallet af specielt mindre børn med osteomyelitis i femur eller tibia i perioden 1980-1990.

For hæmatogen vertebral S. aureus -osteomyelitis er både symptomer og laboratoriefund relativt uspecifikke og CT eller knoglescintigrafi absolut nødvendige for at stille en tidlig diagnose. Endvidere skal disse patienter behandles med mindst 4 g penicillinase-stabilt penicillin dagligt i mindst otte uger.

Patienter med hæmatogen S. aureus -meningitis er hyppigst ældre mennesker med kronisk underliggende sygdom, de har erhvervet infektionen uden for hospital, indgangsporten er ofte ukendt, og patienten har ofte anden sekundær manifestation såsom endocarditis eller osteomyelitis samt en meget høj mortalitet.