Skip to main content

Status og udvikling i forgiftninger i Danmark 2007-2009

Søren Bøgevig1,4, Lotte Christine Groth Høgberg1, 4, Kim Peder Dalhoff2,4 & Ole Steen Mortensen3,4 1) Anæstesiologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, 2) Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, 3) Arbejds- og miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital, og 4) Giftlinjen, Bispebjerg Hospital

13. maj 2011
3 min.

Introduktion

I august 2006 blev en ny struktur i den danske toksikologiske rådgivning etableret, da Giftlinjen åbnede som en døgnbemandet telefonrådgivning, der er tilgængelig for både sundhedsfagligt personale og offentligheden. Tre afdelinger (Arbejds- og miljømedicin, Klinisk Farmakologi og Anæstesiologi) bidrog til skabelsen af denne nye funktion, og vi præsenter her de samlede data for de tre første hele år med åben rådgivning, i alt 41.139 kontakter i 2007-2009. Formålet med undersøgelsen var ved systematisk gennemgang af de registrerede forgiftninger at sikre korrekt klassificering af alle forgiftninger for herigennem at opnå viden om den nuværende status i forgiftningskontakter og udviklingen over tid af disse. Samtidig gives en vurdering af overvågningsniveauet af de nationale forgiftninger samt et estimat over det fremtidige kontaktniveau.

Materiale og metoder

Siden starten af den døgnåbne Giftlinjen er alle kontakter til hertil blevet registreret i en intern database til intern journaldokumentation og feedback. I databasen registreres hver forespørgsel uden overordnet gruppering. I dette databasestudie blev 18 nye hovedkategorier bygget op med i alt 113 undergrupper. Modellen er inspireret af tilsvarende udenlandske modeller. Alle opkald blev således klassificeret i henhold til det involverede giftstof over de tre respektive år. Dette medførte manuel optælling af omtrent 17.000 giftsubstanser for at sikre korrekt gruppering.

Resultater

Overordnet viste der sig en stigning på 67% i antallet af kontakter og en stigning på 68% i antallet af rapporterede giftstofeksponeringer til 19.895 eksponeringer pr. år fra 2007 til 2009. I 2009 var der tre kontakter pr. 1.000 indbyggere i Danmark. I hver tiende forespørgsel var der mere end et agens involveret i forgiftningen. Fordelingen i de 18 hovedkategorier fremgår af Figur 1 . Forgiftningseksponeringer med lægemidler udgjorde en tredjedel af det samlede antal i de tre år, hvoraf fire tiendedele var psykofarmaka, og tre tiendedele var smertestillende medicin. Der fandtes relative stigninger blandt især husholdningsprodukter, planter og vitaminer over de tre år. Blandt de enkelte undergrupper fandtes en næsten tredobling af clozapins relative andel i kategorien af antipsykotika i perioden. Paracetamol var det enkeltstof, der var hyppigst repræsenteret med 4% af alle eksponeringer.

Konklusion

Den samlede stigning i antallet af kontakter til Giftlinjen kan formentlig forklares ud fra et gradvist stigende kendskab til Giftlinjen i befolkningen. Ved sammenligning med udenlandske giftinformationer vurderes en forventet fordobling i antallet af kontakter i de kommende år; primært kontakter direkte fra befolkningen. Ved at kategorisere alle eksponeringer i 2007-2009 har vi fået detaljeret information om den nuværende status og udvikling gennem de tre års forgiftningshenvendelser. Herudover viste undersøgelsen, at antallet af undergrupper skal være endnu højere og registreringen endnu mere præcis, hvis der skal sikres et højt overvågningsniveau, og hvis eventuelle ændringer i forgiftningsmønstret skal erkendes tidligt.

Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(5):A4268

EKSTERN FINANSIERING: ingen

FORSØGSREGISTRERING: ingen