Skip to main content

Størstedelen af patienter i septisk shock transfunderes med friskfrosset plasma

Nanna Reiter 1 , Nikolaj Wesche 2 & Anders Perner 1 1) Intensiv Afdeling, Rigshospitalet 2) Intensiv Afdeling, Hillerød Hospital

12. apr. 2013
2 min.


INTRODUKTION

Friskfrosset plasma (FFP) anvendes formodentlig i stor udstrækning til patienter i septisk shock, men forbruget er kun i ringe grad beskrevet. Formålet med denne undersøgelse var at beskrive brugen af FFP til medicinske patienter i septisk shock, der var indlagt på intensivafdeling.

MATERIALE OG METODER

Dette var en prospektiv kohorteundersøgelse af medicinske patienter i septisk shock (n = 60). Patienterne var indlagt på to multidisciplinære intensivafdelinger i en tremånedersperiode. Patienterne blev inddelt i to grupper: en der blev, og en der ikke blev transfunderet med FFP. Patientkarakteristika, transfusion med andre blodprodukter og dødelighed blev sammenlignet mellem de to grupper. Blødningsepisoder, udførelse af invasive procedurer og koagulationsparametre blev sammenlignet mellem indlæggelsesdage med og indlæggelsesdage uden transfusion med FFP.

RESULTATER

57% af patienterne modtog mediant seks (interquartile range (IQR): 3-10) portioner FFP under intensivopholdet. Patienter, der blev transfunderet med FFP, havde en signifikant højere sequential organ failure assessment (SOFA)-score ved indlæggelsen (13 (IQR: 9-15) versus 10 (IQR: 7-11), p = 0,02) end patienter, der ikke modtog FFP-transfusion, men der var ingen forskel i simplified acute physiology score II og 30-, 90- og 365-dagesmortalitet. På dage, hvor patienterne modtog FFP-transfusion, var international normalized ratio (INR) 1,8 (IQR: 1,4-2,3) versus 1,3 (IQR: 1,2-1,6), p < 0,0001, og antallet af invasive procedurer (p < 0,0001), blødningsepisoder (p < 0,0001) og erytrocyt- (p < 0,0001) og trombocyttransfusion (p < 0,0001) højere end på dage uden transfusion. To tredjedele af FFP-transfusionerne blev givet til patienter med klinisk pågående blødning og/eller som profylakse inden invasive procedurer.

KONKLUSION

Størstedelen af medicinske intensivpatienter i septisk shock blev transfunderet med FFP, og disse havde en højere grad af organsvigt, flere blødningsepisoder og fik udført flere invasive procedurer end dem, der ikke blev transfunderet. En tredjedel af FFP-transfusionerne blev dog givet uden relation til invasive procedurer eller blødning.



KORRESPONDANCE: Nanna Reiter, Intensiv Afdeling, Rigshospitalet, 2100 København Ø. E-mail: nannareiter@rh.regionh.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Hent PDF

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(4):A4606.