Skip to main content

Studies based on the Danish Hip Arthroplasty Registry

1. reservelæge Alma B. Pedersen: Forf.s. adresse: Kantorparken 12, 2. th., DK-8240 Risskov. E-mail: abp@ag.aaa.dk Forvaret finder sted den 24. februar 2006 kl. 14.00, Søauditorium, bygn. 250, Aarhus Universitet, Århus. Bedømmere: Torben Jørgensen, Ove Furnes, Norge, og Anders Odgaard . Vejledere: Ulf Lucht, Søren Paaske Johnsen, Søren Overgaard og Kjeld Søballe .

6. feb. 2006
2 min.

I ph.d.-afhandling indgår fire originale arbejder. Den udgår fra Ortopædkirurgisk Afdeling Århus Sygehus, Ortopædkirurgisk Afdeling Odense Universitetssygehus og Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitet.

Formålet med afhandlingen var at undersøge datakvaliteten i Dansk Hoftealloplastik Register (DHR), at beregne incidens af primær total hoftealloplastiker (THA) og revisioner i Danmark og tilstedeværelsen af regional variation i perioden fra 1996 til 2002, samt at estimere forventede incidens i de næste 15 år. Desuden vurderede vi, hvorvidt effekten af mulige prædiktorer for THA revision varierer i forhold til kort- og langtidsfollowup.

Kompletheden af registreringen af THA-operationer i DHR var 94%. Primære diagnoser for THA-patienter kunne bekræftes i 84% af tilfældene.

Vi fandt en stigning i incidens af primær THA og revisioner på henholdsvis 30% og 10%, samt stigning for begge køn og alle aldersgrupper. Der var et fald i incidens hos patienter med reumatoid artrit. Der var betydelig variation i amtsspecifikke incidens af THA, som ikke kunne forklares med en række patient- og sundhedssystemrelaterede faktorer.

Såfremt det antages, at den årlige stigning i incidens, som er set mellem 1996 og 2002 vil fortsætte, så vil incidens af primær THA stige 210% i 2020 i forhold til 2002.

Vi fandt, at mandligt køn og mange konkurrerende sygdomme var tidsuafhængige prædiktorer for THA-revision, mens alder og diagnose for primær THA var tidsafhængige prædiktorer med varierende effekt i forhold til kort- og langtidsfollowup efter THA-operation.

DHR alene og i kombination med andre datakilder anvendt i denne ph.d.-afhandling udgør en potentiel vigtig datakilde til forskning såvel som til kvalitetsudvikling af THA- operationer.