Skip to main content

Sundhedsstyrelsens vejledning om blodtransfusion, 2007

15. feb. 2008
1 min.

Formålet med denne vejledning er at sikre en ensartet høj patientsikkerhed ved anvendelse af donorblod og at nedbringe det store forbrug af donorblod i Danmark. Vejledningen præciserer den omhu og samvittighedsfuldhed, som læger skal udvise ved behandling med blodkomponenter og blodprodukter, jf. autorisationsloven (Lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, § 17).

Behandling med donorblod/blodkomponenter sker på lægelig indikation. Lægen skal altid overveje om en anden behandling kan være relevant, så blodkomponenter helt kan undgås.

Det er vigtigt at få nedbragt forbruget af blod og sikre, at kun de patienter, der har gavn af det, behandles med blodkomponenter. Derfor skal læger være opmærksomme på, at der ikke er dokumentation for, at erytrocyttransfusion har gunstig effekt, når hæmoglobinkoncentrationen er over 6 mmol/l.

Det er det vigtigt, at man på de kliniske afdelinger tager stilling til anvendelse af blodbesparende teknologier, og hvilke alternativer der er til behandling med blodkomponenter. Procedurer for ordination af blodkomponenter skal fremgå af afdelingens instrukser.

Vejledningen der erstatter vejledning nr. 60370 af 1. december 1998, kan læses på www.sst.dk/Tilsyn/Transfusionsmedicin.aspx og på www.Retsinfo.dk