Skip to main content

Tåtourniquetsyndrom hos barn på tre måneder

Rikke Nygaard Monrad & Søren Rytter Akutafdelingen og Ortopædkirurgisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, Herning

18. feb. 2011
4 min.


Tourniquetsyndrom er en sjælden tilstand, hvor et hår eller en tråd vikles rundt om en ekstremitet med strangulation til følge. Syndromet opstår oftest hos helt små børn, og der er rapporteret om strangulation af fingre, tæer, genitalia og i yderst sjældne tilfælde af uvula og halsen [1]. Tåtourniquetsyndromet forekommer i 40% af tourniquetsyndromtilfældene, og det er oftest den tredje tå, der bliver stranguleret (32%). Herefter kommer den fjerde, anden, femte og første tå. I 39% af tilfældene afklemmes mere end en tå. Medianalderen for tåstrangulation er fire måneder. Strangulation af fingrene forekommer mindre hyppigt, og patienterne er oftest helt nyfødte (medianalder tre uger) [1]. Når hår eller tråde forårsager strangulation af en ekstremitet, afklemmes den distale venøse og lymfatiske drænage. Dette fører til inflammation og ødem, som kan medføre, at den arterielle forsyning bliver afklemt, hvilket i de mest alvorlige tilfælde fører til total iskæmi og vævsnekrose [2]. På tæerne er der rapporteret komplikationer i form af rotation af segmentet distalt for strangulationen, amputation og erosion af knoglen [1].

Sygehistorie

En tre måneder gammel dreng blev henvist til skadestuen via egen læge med rødme og hævelse af fjerde tå på højre fod (Figur 1 ). Forældrene havde observeret hævelsen, da drengen skulle bades inden sengetid. Aftenen inden havde tæerne set normale ud. Forældrene mente, at der var tale om afklemning med et af moderens hår, idet hun den seneste tid inden havde haft et stort hårtab. Drengen var alderssvarende udviklet og i øvrigt sund og rask fraset fenylketonuri. Ved den objektive undersøgelse fandtes tåen rød, varm, ødematøs og meget øm. Der var forsinket kapillærrespons. Midt på phalanx proximalis kunne man se en dyb fure langs hele tåens cirkumferens. Der var sårdannelse plantart i furen. Efter anlæggelse af lokal anæstesi med lidokainspray blev der ved brug af forstørrelsesglas lokaliseret nogle hårlignende strukturer i hudfuren. Ved hjælp af en fremmedlegemepincet lykkedes det at få en del af håret fjernet på dorsalsiden, men plantart havde håret skåret sig dybt ind i tåen. Tåen blev bedøvet på ny, og ved andet forsøg blev den resterende del af håret fjernet. Cirkulationen blev bedre umiddelbart herefter. Ved kontrol i skadestuen dagen efter var ødemet aftaget, og der var ingen infektionstegn. En uge senere var såret ophelet, og ødemet aftaget helt.

Diskussion

Den aktuelle sygdomshistorie var et mildere tilfælde af tåtourniquetsyndromet, ved hvilket det lykkedes at ophæve strangulationen ved brug af en pincet. Litteraturen omfatter flere tilfælde, hvor strangulationen ikke blev ophævet ved første behandlingsforsøg [3, 4]. Hvis fibrene ikke kan fjernes umiddelbart, skal de fjernes ved hjælp af en dyb paratendinøs incision dorsalt og parallelt med tåen i lokal eller generel anæstesi. Incisionen skal gå helt ned til knoglen, da der er rapporteret om mere kroniske tilfælde, hvor fibrene er lokaliseret dybt pga. reepitelisering. Efter incisionen rejser de afklemmende fibre sig og kan fjernes [2].

Tåtourniquetsyndromet er en sjælden differentialdiagnose, som man risikerer at overse. Formentlig bliver hårene ofte viklet rundt om tæerne i forbindelse med badning. Humant hår er let elastisk, når det er vådt, men kontraheres, når det tørrer. Afklemningen kan udvikle sig hurtigt over få timer eller langsomt over flere uger [3]. Specielt hvis der forekommer reepitelisering superficielt for fibrene, kan det være svært at opdage årsagen til ødemet. Tilstanden er tidligere fejlfortolket som traume, eksem, bakteriel hudinfektion eller svampeinfektion, og der er blevet behandlet for dette først, hvilket har forsinket den korrekte behandling [3]. Da der er risiko for nekrose af området distalt for afklemningen, er det vigtigt at opdage og behandle tilstanden i tide.

Helt små børn, som er irritable uden nogen anden oplagt årsag, bør derfor undersøges grundigt på fingre, tæer og genitalia. Tilstanden kan udvikle sig meget alvorligt, men er nem at forebygge ved at instruere forældrene i at undersøge fingre, tæer og genitalia regelmæssigt specielt i kolde perioder, hvor børn bærer meget tøj, og i varme perioder hvor de bader meget. Desuden kan det anbefales at vende vanter og sokker før tøjvask for at hindre, at der ophobes fibre og hår i tøjet. Nybagte mødre med langt hår kan med fordel informeres om risikoen for tåtourniquetsyndrom, idet der to til seks måneder post partum kan være et øget hormonelt betinget hårtab (telogen effluvium) [5].


Rikke Nygaard Monrad , Skovledet 66B, 3400 Hillerød. E-mail: rikke_nygaard@hotmail.com

Antaget: 9. april 2010

Først på nettet: 30. august 2010

Interessekonflikter: ingen



Referencer

  1. Mat Saad AZ, Purcell EM, McCann JJ. Hair-thread tourniquet syndrome in an infant with bony erosion: A case report, literature review, and meta-analysis. Ann Plast Surg 2006;57:447-52.
  2. Serour F, Gorenstein A. Treatment of the toe tourniquet syndrome in infants. Pediatr Surg Int 2003;19:598-600.
  3. Garcia-Mata S, Hidalgo-Ovejero A. Hair tourniquet syndrome of the toe: report of 2 new cases. J Pediatr Orthop 2009;29:860-4.
  4. Sudhan TS, Gupta S, Plutarco C. Toe-tourniquet syndrome - accidental or intentional? Eur J Pediatr 2000;159:866-74.
  5. Strahlman RS. Toe tourniquet syndrome in association with maternal hair loss. Pediatrics 2003;111:685-7.