Skip to main content

Telemedicine in the prehospital evaluation of patients with acute ST-elevation myocardial infarction

Læge Christian Juhl Terkelsen: Forf.s adresse: Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus, DK-8200 Århus N. E-mail: Christian_Juhl_Terkelsen@hotmail.com Forsvaret finder sted den 14.januar 2005 kl. 14.00 i auditorium B, Skejby Sygehus. Bedømmere: Peter Michael Clemmensen, Kristian Thygesen og Michael Dellborg , Sverige. Vejledere: Henning Rud Andersen, Jens Flensted Lassen, Bjarne Linde Nørgaard og Torsten Toftegaard Nielsen .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus, og er udført i et samarbejde med Silkeborg og Randers Centralsygehuse. Formålet med afhandlingen var at evaluere anvendeligheden af telemedicin til præhospital diagnostik og visitation af patienter med større blodprop i hjertet (ST-elevation myocardial infarction = STEMI). Afhandlingen består af fem artikler.

Ud fra en litteraturgennemgang vurderes det, at man hidtil har underestimeret den gevinst, man opnår, hvis patienter med STEMI hurtigere får iværksat relevant behandling. Ud fra en kohorteundersøgelse vurderes det, at cirka 40% af patienter med blodprop i hjertet har STEMI, og at hovedparten er kandidater til præhospital diagnostik. Et prospektivt studie evaluerede, om det var teknisk muligt at foretage telemedicinsk præhospital diagnostik. Hovedfundene var, at 98% af de EKG'er, der sendes fra ambulancer, er anvendelige til diagnostik, at den præhospitale diagnostik gennemføres med teknisk succes i 86% af tilfældene. Et prospektivt studie evaluerede gevinsten af præhospital diagnostik i forbindelse med akut ballonudvidelse. Alle patienter, der var bosiddende i optageområdet til to lokale sygehuse og som blev overflyttet til akut ballonudvidelse på et invasivt hjertecenter, blev identificeret gennem en 15-måneders periode. Patienter, der blev diagnosticeret præhospitalt og visiteret direkte til hjertecenteret, blev behandlet med akut ballonudvidelse 81 minutter hurtigere end patienter, der ikke blev diagnosticeret præhospitalt.

Det forventes, at præhospital diagnostik finder større udbredelse i fremtiden, og at den største gevinst opnås, hvis den præhospitale diagnostik kombineres med visitation af patienter med STEMI direkte til hjertecenter med henblik på akut ballonudvidelse.