Skip to main content

Thrombus and neointima formation after angioplasty

Michael Mæng: Forf.s adresse: Kardiologisk Afdeling B (forskning), Skejby Sygehus, Brendstrupgaardsvej 100, DK-8200 Århus N. E-mail: michael.maeng@iekf.au.dk Forsvaret finder sted den 12. december 2003, kl. 14.00, Auditorium B, Skejby Sygehus. Bedømmere: Ulrik Baandrup, Peter Riis Hansen og Jan Harnek, Sverige. Vejledere: Henning Rud Andersen og Erling Falk .

1. nov. 2005
2 min.

Denne ph.d.-afhandling består af tre originale artikler og en oversigt. Afhandlingen udgår fra Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus. De eksperimentelle studier er alle gennemført på Institut for Eksperimentel Klinisk Forskning, Aarhus Universitet.

Gendannelse af forsnævringen på kranspulsåren efter ballonudvidelse (restenose) skyldes en kombination af arvævsdannelse og reduktion i karvæggens omkreds.

Det første studium undersøgte hvilken betydning trombe (blodprops)dannelse har for arvævsdannelsen. Studiet beskrev det tidsmæssige forløb af ophelingen efter ballonudvidelse og viste, at trombedannelse forklarede mindre end 1/4
af den efterfølgende arvævsdannelse.

Det andet studium undersøgte validiteten af angioskopi (et miniaturekamera placeret i kranspulsåren) i påvisning af blodpropper i kranspulsårerne. Facitlisten bestod af histologisk undersøgelse. Visuel bedømmelse af angioskopiske optagelser havde høj sensitivitet (90%), men ringe specificitet (50%) med hensyn til bedømmelse af tromber. Bedømmelse af trombens farve afspejlede ikke den histologiske morfologi.

Det sidste studium omhandlede radioaktiv bestråling af kranspulsåren efter stent-implantation. Vi undersøgte om
placeringen af strålekilden havde betydning for arvævsdannelsen i stenten. Vi viste, at en centralt placeret strålekilde medførte mindre arvævsdannelse end en perifert beliggende strålekilde. En bivirkning til radioaktiv bestråling var en øget tendens til forsnævringer ved enderne af stenten, som, i modsætning til den gængse opfattelse, ikke kunne tilskrives
manglende bestråling.