Skip to main content

Tidlig diagnostisk paracentese øger overlevelsen for patienter med avanceret cirrose

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

2. dec. 2014
2 min.

Spontan bakteriel peritonitis (SBP) er en tilstand, som er associeret med høj mortalitet. De initiale symptomer er ofte få og/eller diffuse, hvorfor diagnostisk paracentese er en vigtig undersøgelse. Formålet med dette retrospektive studie var at bestemme, hvornår patienter, som senere viste sig at have SBP, fik foretaget paracentese, samt om dette havde betydning for en række kliniske resultater, herunder mortalitet.

I kohorten indgik 239 patienter, som ifølge indlæggelsesnotater blev indlagt med avanceret cirrose inklusive ascites, og som inden for 72 timer efter mødet med den første læge blev diagnosticeret med SBP (ascitesvæske med > 250 neutrofile granulocytter /mm3). For 98 patienter (41%) gik der mere end 12 timer fra ankomst til paracentese, og denne gruppe havde signifikant højere dødelighed under indlæggelse sammenlignet med gruppen, som fik foretaget paracentese maks. 12 timer efter ankomst (27% vs. 13%, p = 0,007). For patienter paracenteret hhv. før og efter 12 timer sås signifikante forskelle mht. varighed af indlæggelse i intensivregi, samlet indlæggelsestid og tremånedersmortalitet (for sidstnævnte 37% vs. 21%, p = 0,03).

Overlæge Niels Kristian Aagaard, Hepato- og gastroenterologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: ”Det er veldokumenteret, at ubehandlet SBP er forbundet med høj mortalitet [> 50%], og Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologis guideline vedr. ascites anbefaler, at alle, som indlægges med ascites, får udført diagnostisk paracentese med henblik på celletælling og dyrkning. Det aktuelle retrospektive studie sandsynliggør, at tidlig diagnostik af SBP reducerer mortaliteten, om end studiet ikke kunne afgøre, om det skyldtes, at antibiotikabehandling blev iværksat tidligere i gruppen af patienter, som fik udført tidlig paracentese. Et prospektivt studie til afklaring af effekten af tidlig paracentese med celletælling er ikke etisk forsvarligt. Aktuelle studie aktualiserer, at alle afdelinger, som modtager patienter med ascites, bør have en struktur, som sikrer, at paracentese med celletælling udføres hurtigt efter indlæggelse i analogi med f.eks. spinalpunktur ved mistanke om meningitis”.

Kim JJ, Tsukamoto MM, Mathur AK et al. Delayed paracentesis is associated with increased in-hospital mortality in patients with spontaneous bacterial peritonitis. Am J Gastroenterol 2014;109:1436-42.

Interessekonflikt ingen