Skip to main content

Tidlige resultater efter robotassisteret kolorektal kirurgi

Jens Ravn Eriksen, Neel Maria Helvind, Henrik Loft Jakobsen, Jesper Olsen, Mads Bundgaard, Thomas Harvald & Ismail Gögenur

9. dec. 2013
2 min.

INTRODUKTION

Robotassisteret laparoskopisk (RAL) kirurgi er i løbet af de senere år blevet introduceret i flere kirurgiske afdelinger og specialer. Implementering af ny teknologi stiller store krav til det kirurgiske team med hensyn til kirurgisk strategi, sikkerhed, uddannelse og certificering.

Vi implementerede kolorektal RAL-kirurgi i afdelingen i april 2010 og rapporterer her vores erfaringer og resultater for de første to år.

MATERIALE OG METODER

Studiet er et retrospektivt studie, der omfatter en konsekutiv uselekteret patientgruppe, som blev opereret i perioden fra april 2010 til april 2012. Der blev sikret komplet 30-dagesopfølgning på alle patienter ved journalgennemgang og ambulant opfølgning. Alle outcome-parametre var prædefinerede og omfattede bl.a. intraoperative og postoperative komplikationer, reoperations- og mortalitetsrate, såvel som demografiske patientdata og komorbiditet. Alle indgreb blev udført i et samarbejde mellem to certificerede kolorektalkirurger, og alle kirurger gennemgik et specifikt robotcertificeringsprogram, som omfattede et webbaseret teoretisk uddannelsesprogram, praktiske øvelser i simulator samt et todageskursus med teoretisk og praktisk undervisning og øvelser på gris eller kadaver.

RESULTATER

I alt fik 222 patienter udført 223 RAL-procedurer i perioden, og de enkelte indgreb fordelte sig således: venstresidig hemikolektomi/sigmoideumresektion
(n = 65), lav anterior resektion af rectum (n = 50), abdominalperineal resektion af rectum (n = 10), højresidig hemikolektomi (n = 56), rektopeksi (n = 21), kolektomi (n = 8), palliativ procedure (n = 8) og stomitilbagelægning (n = 8).

Den samlede 30-dagesmortalitet var 0,4%, den intraoperative og den postoperative komplikationsrate var henholdsvis 5,4% og 16% med en reoperationsrate på 9%. Årsagerne til reoperation var anastomoselækage (n = 10), ileus (n = 6), blødning (n = 3) og sårruptur (n = 1). Konverteringsraten til åben kirurgi var 9%. Der var en positiv læringskurve for lav anterior resektion med et signifikant fald i operationstid gennem perioden.

KONKLUSION

RAL-kolorektalkirurgi kan udføres som standardprocedure for langt de fleste kolorektale indgrebs vedkommende. Efteruddannelse af hele det kirurgiske team, planer for implementering og kvalitetskontrol er nødvendige, og vi anbefaler et certificeringssystem for robotkirurgi.

Fremtidige randomiserede kliniske studier må afklare, om der sammenlignet med konventionel laparoskopi er fordele i forhold til morbiditet, mortalitet, onkologisk kvalitet, funktionelle resultater samt ergonomi for kirurgen.

KORRESPONDANCE: Jens Ravn Eriksen, Valhalvej 42, 4000 Roskilde.
E-mail: jravn@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER:

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(12):A4736.