Skip to main content

Tyndtarmsileus forårsaget af en displaceret øsofagusstent

Reservelæge Julie Bay & 1. reservelæge Luit Penninga Rigshospitalet, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling C

16. aug. 2010
3 min.


Incidensen af adenokarcinom i øsofagus er stigende i den vestlige verden [1]. Behandlingen består af kirurgisk øsofagusresektion, dog anbefales onkologisk og palliativ behandling hos patienter med lokalt udbredt sygdom, fjernmetastaser eller patienter med betydelig komorbiditet [1]. Mange af de patienter, som ikke er kandidater til kirurgisk øsofagusresektion, har dysfagi og får med god effekt anlagt en stent i øsofagus [2-4]. I denne sygehistorie beskriver vi en patient, som udviklede en sjælden stentkomplikation.

Sygehistorie

En 80-årig mand blev diagnosticeret med inoperabelt adenokarcinom i den distale del af øsofagus. Canceren var stenoserende, og patienten havde udtalte synkeproblemer, hvorfor der med god effekt blev anlagt en coated, selvudfoldende øsofagusstent. Efterfølgende gennemgik patienten behandlingen med en kombination af kemo- og radioterapi med radiologisk god respons på øsofaguscanceren. Tre måneder senere opstod ileuslignende symptomer i form af kolikagtige smerter ved fødeindtagelse, kvalme og opkastninger. Der blev foretaget computertomografi (CT) af thorax og abdomen, som viste, at stenten var displaceret til tyndtarmen ca. 50 cm fra Treitz' ligament og med ødem og inflammation omkring stenten (Figur 1 ). Tyndtarmen var lettere dilateret oralt for stenten, men på CT`en var der ingen tegn til perforation eller fri intraperitoneal væske. Efterfølgende tyndtarmspassage bekræftede CT-fundet. Der blev foretaget laparotomi, og her fandt man, at stenten delvist var migreret ud af tyndtarmslumen ca. 50 cm fra Treitz' ligament med truende perforation. Der var lokal abcesdannelse, men der fandtes ingen generaliseret peritonitis. Der blev foretaget resektion af 20 cm tyndtarm, inklusive stenten, og der blev udført en primær tyndtarmsanastomose. Patienten blev udskrevet i velbefindende ni dage efter operationen.

Diskussion

Selvudfoldende metalstenter er ofte anvendt som palliativ behandling af patienter med maligne striktur- eller stenosedannelser i øsofagus. Stentbehandling betragtes som effektiv og forbedrer synkefunktionen væsentligt [1, 2]. Anlæggelsen af stentene er blevet nemmere med årene, og stentene er blevet mere sikre med hensyn til komplikationer. Displacering af en stent er en velkendt komplikation til stentanlæggelsen og antages at forekomme hos 3-35% af alle patienter [1, 5]. Displaceringen opstår hyppigst inden for de første uger efter stentanlæggelsen, dog er senere displaceringer også beskrevet. Coating af stenter med silikone mindsker indvækst af tumorvæv igennem stenten, men øger risikoen for displacering. Hos vores patient antages tumorsvind på grund af god respons på den onkologiske behandling at være den udløsende årsag til stentdisplaceringen.

Generelt er det sjældent, at stenten displaceres analt for ventriklen, dog er det beskrevet, at stenten udskilles spontant per rectum. Hos patienter, hvor man (tilfældigt) finder en displaceret stent, anbefaler man at afvente (wait and see), så længe patienten er asymptomatisk [5]. Behandling reserveres til patienter med abdominale gener eller ileuslignende symptomer [5]. En symptomgivende stent, som er displaceret til ventriklen, kan fjernes endoskopisk, mens symptomgivende stenter, der er displaceret til tyndtarm eller colon kræver åben eller laparoskopisk fjernelse [3-5].

Det konkluderes, at ileus og tarmperforation på grund af en displaceret øsofagusstent er sjældne, men skal overvejes i differentialdiagnosen hos patienter med øsofagusstent og abdominale symptomer.


Luit Penninga, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling C, 2122, Rigshospitalet, 2100 København Ø.

E-mail: Penninga@dadlnet.dk

Antaget: 19. december 2009

Først på nettet: 22. marts 2010

Interessekonflikter: Ingen

Artiklen bygger på en større litteraturgennemgang. En fuldstændig litteraturliste kan fås ved henvendelse til forfatterne.



Referencer

  1. DeMeester SR. Adenocarcinoma of the esophagus and cardia: a review of the disease and its treatment. Ann Surg Oncol 2006;13:12-30.
  2. Tan KT, Borley N, Hopkins R. Abdominal pain in a patient with an oesophageal stent. Gut 2005;54:1535.
  3. Govender P, McAuley G, Murphy C et al. Small bowel obstruction- an unusual complication of oesophageal stent migration. Br J Radiol 2007;80:767-8.
  4. MacDonald AJ, Drummond RJ, Wright DM. Migration of a metal esophageal stent presenting as obstruction at the ileocoecal valve 2 years postinsertion. Endosc 2007;39:E190.
  5. DePalma GD, Iovino P, Catanzano C. Distally migrated esophageal self-expanding stents: wait and see or remove? Gastrointest Endosc 2001;53:96-8.