Skip to main content

Tyrosinkinasehæmmere øger risikoen for QTc-forlængelse

Colourbox.
Colourbox.

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

21. maj 2015
2 min.

Behandling med tyrosinkinasehæmmere (TKI’ere) er indiceret ved en række cancertilstande. Enkelte studier har vist, at der som bivirkning af behandlingen kan optræde en klinisk betydende forlængelse af det korrigerede QT-interval, dvs. et EKG-påvist QTc-interval over 470 ms. Da QTc-forlængelse øger risikoen for fatale arytmier, herunder torsade de pointes, ønskede forskerne bag dette studie at styrke vidensgrundlaget og således undersøge, om og i så fald i hvilken grad behandling med TKI påvirkede QTc-intervallet.

I analysen indgik der 363 patienter, som var i behandling med en af otte tyrosinkinasehæmmere (erlotinib, gefitinib, imatinib, lapatinib, pazopanib, sorafenib, sunitinib eller vemurafenib).

For patienter, som begyndte i behandling med sunitinib, vemurafenib, sorafenib, imatinib eller erlotinib, sås en signifikant QTc-interval-forlængelse (medianforskel fra baseline +7 til +24 ms, p = < 0,004). Der var 76/363 (21%), som udviklede QTc-forlængelse på mere end 30 ms, og 21 (6%), som udviklede et QTc-interval på mere end 470 ms.

Overlæge Per Damkier, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, Odense Universitetshospital, kommenterer: »Guidelines for undersøgelse af QTc-interval i tilslutning til udvikling af nye lægemidler er detaljerede. QTc-forlængelse for TKI’ere er velbeskrevet i kliniske markedsføringsstudier og refereret i gældende produktresuméer. Det aktuelle studie bekræfter, at TKI’ere kan forlænge QTc-intervallet; påvirkningen er dog overordnet både kvantitativt og kvalitativt moderat. Forlængelse til mere end 470 ms fandtes hos 6%, hyppigst under behandling vemurafenib. Der er ikke noget i disse data, som kompromitterer anvendelsen af TKI’ere i klinisk praksis. Hos patienter med elektrolytforstyrrelser (særligt hypokaliæmi) eller eksisterende hjertesygdom synes det dog rimeligt at kontrollere EKG efter behandlingsstart. For vemurafenib gælder eksplicitte forholdsregler«.

Interessekonflikter: Intern bedriftssundhedstjenestekonsulent hos Fertin Pharma A/S og konsulent for www.pro.medicin.dk. Har modtaget honorar for undervisning af Biogen Idec.

Kloth JS, Pagani A, Verboom MC et al. Incidence and relevance of QTc-interval prolongation caused by tyrosine kinase inhibitors. Br J Cancer 2015;112:1011-6.