Skip to main content

Ultralydudstyr findes på de fleste akutmodtagelser – men få læger bruger det

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

25. aug. 2015
2 min.

Ved akut sygdom vil en ultralydskanning ofte kunne bidrage til diagnostisk afklaring, men det forudsætter naturligvis, at udstyret er tilgængeligt, og at den vurderende læge formår at bruge det. Formålet med dette danske studie var at undersøge, i hvilket omfang ultralydudstyr findes og anvendes på danske akutmodtagelser.

Via e-mail udsendte man et spørgeskema til samtlige ledende overlæger på landets døgnåbne akutmodtagelser, 28 i alt. Med en responsrate på 100% angav 25 (89%), at ultralydudstyr var tilgængeligt på deres afdeling. Disse 25 modtagelser havde tilknyttet i alt 1.872 læger, som derefter modtog et spørgeskema. Af de 561 (30%), som besvarede det, anvendte 257 (46%) ultralyd. Anæstesiologer, som ikke var fast tilknyttet, men havde tilsynsfunktion på en akutmodtagelse, udgjorde den største del af respondenterne (25%). Af de 415 primært yngre respondenter, som var ansat på en akutmodtagelse, angav 146 (35%) at være ultralydbrugere. Overordnet set var der både i forhold til alder, erfaring og speciale betragtelige forskelle mellem dem, som anvendte ultralyd, og dem, som ikke gjorde.

Overlæge Ole Graumann, Røntgen og Skanning Øst, Aarhus Universitetshospital og CECLUS, Center of Clinical Ultrasound, Aarhus Universitet, kommenterer: »Tiden er altafgørende for akutte patienter, hvor klinisk ultralyd i dag har fået en central rolle. Basiskompetencer inden for klinisk ultralyd må forventes at være en del af standardkompetencerne for læger med fast tilknytning til en fælles akutmodtagelse, hvor næsten 90% har ultralydudstyr tilgængeligt døgnet rundt. Uddannelse og implementering af klinisk ultralyd er enormt vigtig, men der er stort behov for løbende kvalitetssikring og kompetencevurdering«.

Interessekonflikter: ingen

Nielsen K, Lauridsen JR, Laursen CB et al. Physicians using ultrasound in Danish emergency departments are mostly summoned specialists. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2015;23:51.