Skip to main content

Urininkontinens hos ældre kvinder: ætiologi af stress- og urgeinkontinens og patientkarakteristika

Stud.scient.san. Gitte Rohr: Forf.s adresse: Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense, Winsløwparken 19, 3., DK-5000 Odense C. E-mail: grohr@health.sdu.dk Forsvaret finder sted den 23. september 2004, kl. 14.00, Aarestrup Auditoriet, Klinikbygningen, Odense Universitetshospital, Odense C. Bedømmere: Lars Alling Møller, Arnfinn Seim, Norge og Leiv Bakketeig . Vejleder: Jakob Kragstrup .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen, som udgår fra Forskningsenheden for Almen Medicin, Syddansk Universitet, baserer sig på tre epidemiologiske delstudier og behandler urininkontinens hos ældre kvinder.

Studie 1 undersøgte validitet og reproducerbarhed af enkle spørgsmål, som i interviewstudier skulle identificere kvindelig urininkontinens henholdsvis stress og urge. Disse standardiserede spørgsmål gav reproducerbar information, som var sammenlignelig med den, der opnås gennem et langt åbent interview. Spørgsmålene blev anvendt til at indsamle data om inkontinens i studie 2 og 3.

Studie 2 undersøgte den relative betydning af genetiske og miljømæssige faktorers indflydelse på stress- og urgeinkontinens blandt midaldrende og ældre kvinder ved opsamling af data blandt 1.168 tvillingepar. Det konkluderes, at genetiske faktorer spiller en væsentlig rolle i udviklingen af urge, hvor-imod forholdene omkring stressinkontinens er mindre entydige.

Studie 3 beskrev på baggrund af 5.795 informanter de kliniske karakteristika, som har betydning for identificering af kvinder med urininkontinens såvel stress som urge i daglig praksis. Det konkluderedes, at praktiserende læger skal være særligt opmærksomme på ældre kvinder med højt BMI og adskillige børn, når de tilbyder udredning af og behandling for urininkontinens.

I fremtiden vil der være særligt behov for at identificere særlige genetiske varianter, som har betydning for urge med henblik på udvikling af »target drugs«. Endvidere vil det være relevant at undersøge, hvorvidt vægtreduktion har gavnlig virkning på inkontinens hos kvinder.