Skip to main content

Use and performance of diagnostic mammography in Denmark

Cand.scient. Allan Jensen: Forf.s adresse: Allerødvej 17, DK-3450 Allerød. E-mail: allan@cancer.dk Forsvaret finder sted mandag den 19. september 2005, kl. 14.30, Henrik Dam Auditoriet, Bygning 9, Panum Instituttet, Blegdamsvej 3, København N. Bedømmere: Thorkild I.A. Sørensen , lektor Rebecca Smith-Bindman , USA, og professor Per Skaane , Norge. Vejledere: Elsebeth Lynge og Ilse Vejborg .

31. okt. 2005
2 min.

Ph.d.-projektet er udført ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, i samarbejde med Radiologisk Afdeling, H:S Rigshospitalet, i perioden 2000-2004. Projektet er finansieret af Sundhedsstyrelsen.

Mammografi er den mest anvendte diagnostiske teknik der benyttes til brystkræftudredning. Hvor organisationen og kvaliteten af mammografiscreening er velundersøgt, er klinisk mammografi undersøgt i langt mindre grad. Hovedformålene med undersøgelsen var at bestemme den diagnostiske kvalitet (sensitivitet, specificitet og accuracy) af klinisk mammografi i Danmark i år 2000 og at identificere organisatoriske faktorer associeret med høj diagnostisk kvalitet.

Data blev indsamlet direkte fra alle danske mammografi-klinikker og efterfølgende koblet med data fra Patologidatabanken og Cancerregistret.

I alt blev der udført 55.163 kliniske mammografier i Danmark i år 2000. Efter en 2-årig opfølgningsperiode havde klinisk mammografi en samlet sensitivitet på 75%, en specificitet på 99% og en accuracy på 98%. Der var stor variation i diagnostisk kvalitet mellem danske klinikker.

Analyserne af de organisatoriske faktorers indflydelse på den diagnostiske kvalitet viste, at klinikker, hvor minimum én radiolog varetog mere end 1.000 kliniske mammografier pr. år, havde en signifikant højere accuracy end klinikker, hvor den mest erfarne radiolog varetog mindre end 500 kliniske mammografiundersøgelser pr. år. Accuracy af klinisk mammografi var højest i klinikker af middel størrelse, mens der ikke var forskel i accuracy mellem offentlige og private klinikker.

Resultaterne viser dermed, at diagnostisk kvalitet af klinisk mammografi i højere grad er bestemt af radiologens erfaringsgrundlag end af størrelsen og typen af klinik.