Skip to main content

Vælg den bedste diæt ved at måle blodsukker inden slankekur

Studie med data fra tre internationale kliniske undersøgelser finder, at fasteblodsukker før diætbehandling kan være markør for vedvarende vægttab. På baggrund af fasteblodsukker før diætbehandling kan man vælge optimal diæt for den enkelte patient.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Anja Pinborg. E-mail: anja.bisgaard.pinborg.01@regionh.dk

31. jul. 2017
2 min.

På verdensplan ser stigningen i overvægt og fedme ud til at fortsætte, og behovet for effektiv diætbehandling og fastholdelse af vægttab er åbenlyst. Undersøgelsen tog udgangspunkt i to internationale studier: DiOGenes og NUGENOB, gennemført i hhv. otte og syv europæiske lande samt et dansk studie: SHOPUS. Fælles for undersøgelserne var, at deltagerne fik målt koncentrationer af hhv. fasteplasmaglukose (FPG) og fasteinsulin (FI) inden opstart af diætbehandling. I alle tre studier var prædiabetiske individer generelt ældre og havde højere BMI end de normoglykæmiske forsøgsdeltagere. Efter medianvægttab på 10,3 kg i DiOGenes-studiet tog de prædiabetiske individer i gennemsnit 5,83 kg mere på, hvis de var på ad libitum-kulhydratrig diæt, sammenlignet med de prædiabetiske individer, som var på ad libitum-diæt med lavt kulhydratindhold. Hos de patienter, som var normoglykæmiske før behandlingen, var den tilsvarende forskel i vægtøgning mellem diæt med høj og lavt indhold af glukose kun 1,44 kg – en forskel på –4,39 kg mellem normo- og hyperglykæmiske individer. Prædiabetiske patienter med lavt FI, som var på diæt med højt kulhydratindhold, tog i gennemsnit 7,78 kg mere på end de individer, som var på diæt med lavt kulhydratindhold. Samme tendens gjorde sig gældende i alle tre studier, og dermed er prædiabetes inden opstart af diætbehandling en markør for stort og vedvarende vægttab hos overvægtige patienter, som fik diæt med reduceret kulhydratindhold eller med højt indhold af fibre og fuldkorn.

Professor og overlæge Sten Madsbad, Hvidovre Hospital, kommenterer: ”Det er meget omdiskuteret, hvilken kost der er optimal for at opnå og vedligeholde et vægttab, da de fleste diæter har vist nogenlunde samme vægttab. Hvorfor deltagerne med prædiabetes (FPG: 5,7-6,9 mmol/l) i aktuelle post hoc-analyser udviste et signifikant større vægttab og bedre vægtvedligeholdelse på en kost med reduceret kulhydratindhold sammenlignet med højt kulhydratindhold, mens vægttabet hos de normoglykæmiske var uafhængig af kulhydratindholdet, er uafklaret. Forfatterne har ikke selv en forklaring på observationerne, der bør testes i et vægttabsstudie, hvor personer med diabetes, prædiabetes og normal glukosetolerance randomiseres til kost med højt eller reduceret kulhydratindhold”.

Hjort MF, Ritz C, Blaak EE et al. Pretreatment fasting glucose and insulin modify dietary weight loss success: results form 3 randomized clinical trials. Am J Clin Nutr 5. jul 2017 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen.