Skip to main content

Validiteten af skizofrenidiagnosen i Det Danske Psykiatriske Centrale Forskningsregister er god

Peter Uggerby 1 , Søren Dinesen Østergaard 1 , Rasmus Røge 1 , Christoph U. Correll 2, 3 & Jimmi Nielsen 1 1) Enheden for Psykiatrisk Forskning, Aalborg Universitets-hospital, Aalborg Psykiatriske Sygehus 2) The Zucker Hillside Hospital, Psychiatry Research, North Shore-Long Island Jewish Health System, New York 3) Albert Einstein College of Medicine, New York

13. maj 2013
3 min.


Introduktion

Brugen af registre i psykiatrisk forskning er udbredt og af yderst værdifuld karakter. Der er en betydelig tradition for anvendelse af registerbaseret forskning i de nordiske lande, herunder også i Danmark, hvilket har styrket den internationale psykiatriske registerforskning i årtier på baggrund af det unikke og omfattende Danske Psykiatriske Centrale Forskningsregister (DPCRR). Registeret blev elektronisk etableret i 1969 og indeholder data fra alle psykiatriske indlæggelser. Fra 1. januar 1995 omfatter registeret ligeledes ambulante kontakter og skadestuebesøg.

En betragtelig del af den eksisterende viden om skizofreni er opnået på baggrund af registerbaseret forskning, og på trods af et væsentligt bidrag fra DPCRR er validiteten af International Classification of Diseases (ICD)-10-diagnosen for skizofreni i registeret ikke tidligere undersøgt.

Materiale og metoder

Undersøgelsen omfatter incidente tilfælde i 2009 med ICD-10-diagnoserne F20.0-F20.3 og F20.9, dvs. alle nydiagnosticerede patienter med skizofreni i perioden fra 1. januar 2009 til 31. december 2009 med subtyperne paranoid, hebefren, kataton, udifferentieret (blandet) og uspecificeret skizofreni. Der blev foretaget et vilkårligt udtræk på i alt 300 indlagte og ambulante patienter fra DPCRR. Skizofrenidiagnoser stillet ved skadestuekontakter er ikke medtaget i undersøgelsen.

Oplysninger fra hver enkelt patientjournal i udtrækket blev indsamlet fra hospitaler og ambulatorier over hele Danmark, samtlige journaler blev gennemgået for at undersøge, på hvilket grundlag skizofrenidiagnosen var stillet, og det registreredes, hvilke kriterier i ICD-10 der lå til grund for diagnosen. Derudover registreredes, om der var foretaget diagnostisk interview for at stille diagnosen, og det undersøgtes, hvorvidt organisk ætiologi var udelukket og i givet fald med hvilken metode.

Resultater

Udtrækket repræsenterer 23,3% af alle incidente tilfælde (1.288), der var registreret i DPCRR i 2009. Debutalderen for diagnosen var 32,5 år. I alt 151 (54,7%) patienter var diagnosticeret på et universitetshospital, og 135 (48,9%) var diagnosticeret under psykiatrisk indlæggelse.

Det var muligt at indsamle i alt 291 (97,0%) journaler, og heraf blev 15 (5,0%) ekskluderet, dels pga. udenlandsk statsborgerskab og dels pga. fejlagtig registrering. De resterende 276 journaler blev inkluderet i undersøgelsen.

De diagnostiske kriterier i ICD-10 var opfyldt i 269 ud af de 276 tilfælde (97,5%). Ved vurdering i forhold til hele udtrækket på 300 patienter var validiteten 89,7%. Der var ingen forskel i validiteten mellem universitetshospitaler og andre sygehuse (89,9% versus 94,7%, p = 0,14).

Der var udført diagnostisk interview i 27,9% af tilfældene med Present State Examination som det hyppigst anvendte (21,8%).

Konklusion

Ifølge denne gennemgang af skizofrenidiagnosen i DPCRR opfylder 97,5% de diagnostiske kriterier, der er anført i ICD-10. Validiteten reduceres til 89,7% i en »worst case-model«. ICD-10-diagnosen for skizofreni i DPCRR er af høj validitet og er derfor velberettiget i skizofreniforskningen.



Korrespondance: Peter Uggerby, Enheden for Psykiatrisk Forskning,Aalborg Psykiatriske Sygehus, 9000 Aalborg. E-mail: peug@rn.dk

Interessekonflikter: Hent PDF

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(2):A4578.