Skip to main content

Vegetarkost og helbred

En epidemiologisk undersøgelse viser association mellem et vegetarisk kostmønster og nedsat sygelighed fra iskæmisk hjertesygdom, men også en øget risiko for apopleksi

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

6. okt. 2019
2 min.

Flere og flere i de vestlige lande reducerer eller fravælger at spise kød. Nogle vælger et kostmønster med fisk, mens andre bliver vegetarer eller veganere. I et større epidemiologisk studie fra EPIC Oxford-kohorten i Storbritannien, som er baseret på næsten 50.000 deltagere, undersøgte man sammenhængen mellem forskellige kostmønstre og risikoen for at udvikle kardiovaskulær sygdom med fokus på iskæmisk hjertesygdom og apopleksi, hvor der skelnes mellem iskæmisk apopleksi og hæmoragisk apopleksi. I løbet af den 18-årige opfølgningsperiode fandt forfatterne efter statistisk justering af sociodemografiske og andre relevante livsstilsfaktorer, at risikoen for iskæmisk hjertesygdom var hhv. 13% og 22% lavere i den gruppe, der havde et kostmønster med fisk, og dem, som var vegetarer, end hos dem, der havde et kostmønster med kød. Samtidig havde vegetarerne dog en 20% højere risiko for apopleksi, som især skyldtes en højere risiko for hæmoragisk apopleksi.

Inge Tetens professor i ældreernæring ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, kommenterer: »Disse resultater er interessante, fordi de bringer ny viden om en mulig sammenhæng mellem vegetariske kostmønstre og øget risiko for hæmoragisk apopleksi. Resultaterne skal dog ses i perspektiv, for der er ikke tale om de store absolutte forskelle, når vi ser på risiko over en tiårig periode. Blandt 1.000 vegetarer var der ti færre tilfælde af iskæmisk hjertesygdom og tre flere tilfælde af apopleksi end i gruppen, der havde et kostmønster med kød. Resultaterne bør også vurderes i forhold til potentielt forklarende mekanismer ved de undersøgte kostmønstre. Et vegetarisk kostmønster adskiller sig med hensyn til indhold af næringsstoffer og bioaktive stoffer på flere måder fra et kostmønster med kød. I en vegetarisk kost er det specielt B12-vitamin, som har tiltrukket sig opmærksomhed, fordi dette vitamin kun findes i animalske fødevarer. Men eventuelle sammenhænge mellem et suboptimalt indtag og status af B12-vitamin i relation til apopleksi er ikke tilstrækkeligt belyst. De nye resultater giver derfor ikke anledning til på nuværende tidspunkt at konkludere noget om risikoen for slagtilfælde hos personer, der vælger at spise vegetarisk«.

Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE et al. Risk of ischemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ 2019;366:I4897.

Interessekonflikter: ingen.