Skip to main content

Vertebral endplate signal changes (VESC) in the adult population - prevalence of VESC, its natural course, association with low back pain, and the prediction of new VESC

Kiropraktor, cand.manu. Tue Secher Jensen: Forf.s adresse: Rygcentret i Ringe, Lindevej 5, DK-5750 Ringe. E-mail: tue.secher.jensen@shf.regionsyddanmark.dk Forsvaret fandt sted den 9. juni 2009. Bedømmere: Kirsten Ohm Kyvik, Finn Bjarke Christensen og Kjell Arne Kvistad , Norge. Vejledere: Claus Manniche, Charlotte Leboeuf-Yde, Per Kjær, Tom Bendix, Lars Korsholm og Joan Solgaard Sørensen.

17. aug. 2009
2 min.

Afhandlingen udgår fra Rygcentret i Ringe og Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Lændesmerter er et stort problem i Danmark både for den enkelte patient, som har smerterne, og for samfundet, som bl.a. skal forholde sig til tab af arbejdskraft og udbetaling sygedagpenge. For patienterne er det også et problem, at man i 80% af tilfældene ikke kan stille en specifik diagnose, fordi årsagerne til rygsmerter i det store hele er ukendte. I vores søgen efter årsagerne til lændesmerter er signalforandringer i den vertebrale endeplade kommet i søgelyset. Vertebral endplate signal changes (VESC) er fællesbetegnelsen for signalforandringer, som kan ses på MR-skanning i ryghvirvlernes endeplader og den tilstødende knogle. Formålet med dette ph.d.-studie var at opnå en dybere forståelse for den kliniske relevans af VESC.

En systematisk gennemgang af den tilgængelige litteratur blev udført. Derudover anvendte vi data fra et befolkningsbaseret longitudinelt kohortestudie på 344 mennesker fra den almene danske befolkning. Deltagerne i kohorten blev MR-skannet og udfyldte spørgeskemaer, da de var 40 og 44 år. VESC og discusrelaterede MR-fund blev bedømt ved hjælp af standardiserede protokoller.

Data fra litteraturgennemgangen viser, at VESC er et almindeligt MR-fund blandt voksne. VESC er dog langt mere udbredt blandt patienter med lændesmerter (42%) end blandt personer, som ikke søger behandling for ondt i lænden (6%). Ydermere viser litteraturen, at VESC er associeret med lændesmerter både alment, i arbejdende populationer og i patientpopulationer med oddsratioer på 2,1-19,9.

Data fra kohortestudiet viser, at små og store signalforandringer ikke er lige klinisk relevante. Små VESC, som kun er lokaliseret til endepladen, er ikke associeret med lændesmerter, og de kom og gik over den fireårige periode, som studiet varede. Store VESC, som strækker sig længere ind i ryghvirvlen, er derimod mere stabile over tid og er associeret med smerter.

Konklusionen på dette ph.d.-studie er, at VESC bør ses som en specifik diagnose inden for lændesmerter. Hermed er vi kommet et skridt videre i at kunne forklare, hvorfor patienter med lændesmerter har ondt.