Skip to main content

Ægsorteringsbehandling

Ægsortering er en behandling, der involverer forskellige specialer. På Rigshospitalets ægsorteringsklinik er faggrupperne afhængige af hinandens viden og kompetencer for at kunne udføre ægsorteringsbehandling.

Foto: Grab fra video
Foto: Grab fra video

Laura de Vos lth@dadl.dk

13. dec. 2021
2 min.

Ægsortering er en behandling, der tilbydes enlige kvinder eller par, som har kendt genetisk sygdom i familien.

Det er en metode, hvor man kan undersøge for den kendte genetiske sygdom på et meget tidligt udviklingsstadie i embryogenesen. Behandlingen kan undersøge, om et befrugtet og delt æg bærer en kendt sygdom, og hvis det gør, kan man lade være at lægge det tilbage i livmoderen. Behandlingen kan være krævende, og tidhorisonten kan være lang.

Selvom patienterne har mulighed for at vælge, hvilken vej de vil gå i behandlingen, er det et lovkrav, at den genetiske sygdom skal være alvorlig.

På Rigshospitalets ægsorteringsklinik er de hyppigste genetiske sygdomme enten kromosomsygdomme eller monogene sygdomme, som f.eks. cystisk fibrose.

Ægsortering er et behandlingstilbud, som giver familier mulighed for at forhindre nedarvning af kendt genetisk sygdom, der i nogle situationer har været plaget af en given genetisk sygdom gennem generationer.

I Danmark er der to offentlige ægsorteringsklinikker, der udfører ægsorteringsbehandling. Den ene ligger på Aalborg Universitetshospital og den anden ligger på Rigshospitalet.





Hør overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik Kristine Løssl, afdelingslæge på Afdelingen for Genetik Laura Roos og laboratorieleder Morten Rønn Petersen fortælle om patienternes rejse gennem ægsorteringsbehandling.