Skip to main content

Virologiens år

Overlæge Anders Fomsgaard Dansk Virologisk Selskab

19. mar. 2010
3 min.

Det seneste år har der været markante virologiske begivenheder. Nobelprisen i Medicin, gik til Harald zur Hausen for hans opdagelse af humant papillomavirus (HPV) som årsag til livmoderhalskræft, og til Francoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier for deres opdagelse af hiv.

Humant papillomavirus, fra opdagelse til vaccine

Fra 1974 postulerede zur Hausen , at livmoderhalskræft kunne skyldes kronisk infektion med HPV og ikke herpes simplex-virus, som man mente. Han påviste HPV i tumorvæv ved genteknologi, og beskrev i 1983 HPV-type 16 og 18. Af de over 100 kendte HPV-typer giver ca. 40 slimhindeinfektioner, hvoraf de ca. 15 har et varierende malignt potentiale (højrisikotyper) ved en kronisk infektion. 50-80% af seksuelt aktive får en forbigående genital HPV-infektion. Cervikal cancer er den næsthyppigste cancer hos kvinder. Cirka 400 danskere diagnosticeres årligt, og ca. 200 dør. Man kan nu rutinemæssigt påvise og typebestemme HPV ved kroniske infektioner, og der er på kort tid udviklet vacciner mod de mest onkogene typer - 16 og 18 - samt de hyppigste lavrisikokondylomtyper - 6 og 11. Vaccinernes effekt, varighed og konsekvenser følges. Fremtidens vacciner vil inkludere flere risikotyper, og behandlende vacciner er begyndt at blive udviklet.



HIV, fra opdagelse til vaccine?

Flere ledte efter et retrovirus som årsag til aids, der blev beskrevet i 1981. Francoise Barré-Sinoussis trick var at undersøge lymfeknuder i stedet for blod, stimulere cellekulturerne og tilsætte friske celler undervejs, indtil manganafhængig revers transkriptase kunne måles som tegn på et lentivirus, som hun kaldte LAV. Siden er over 60 mio. mennesker smittet med hiv-1, og 25 mio. er døde i denne ukontrollerede pandemi. Hiv-1 gruppe M, N og O vides nu at stamme fra chimpansevirus (SIVcpz) og hiv-2/SIVsm fra Sooty mangabey-aber i Vestafrika. I dag findes der antiretroviral (ART) kombinationsmedicin (nonnukleosid- og nukleosidhæmmere samt proteasehæmmere), som kan hæmme virus dog uden at udrydde den. Udbredelsen af ART til Afrika går fremad. For nylig er der tilkommet potente integrasehæmmere, CCR5-receptorhæmmere, og den helt nye proteasehæmmer darunavir, som måske kan bruges som monoterapi [1]. I modsætning hertil har det vist sig svært at udvikle en vaccine. For nylig publiceredes dog resultaterne af et fase III-studie med en prime-boost-vaccinekandidat, som for første gang viste en vis beskyttelse [2]. Dette har givet ny optimisme i forhold til at finde effektive hiv-vacciner.

H1N1v, fra pandemi til vaccine

Flere »emergin «-virussygdomme har deres ophav i zoonotiske infektioner, som eventuelt er vektoroverførte [3]. Det kræver et stærkere samarbejde mellem veterinære og humane virologer. Et andet virus så dagens lys i maj 2009, nemlig influenza A H1N1v fra reassorterede svinevirusstammer, først i USA og Mexico. Influenza A i svin overvåges desværre ikke, selv om WHO ventede en ny pandemi fra fugle eller svin, men det reassorterede virus synes at være opstået for flere år siden [4]. Første infektionsbølge var begrænset, som ved den spanske syge (H1N1, 1918), men i skrivende stund er vi midt i en hastigt voksende anden pandemibølge. En vaccine med en vis effekt er fremstillet på befrugtede hønseæg og er tilsat adjuvans [5], men forskning i nye innovative vaccineformer imødeses til hurtigere og mere effektivt svar på influenza og nye truende virussygdomme.



Korrespondance: Anders Fomsgaard , Virologisk Afdeling, Statens Serum -Institut, DK-2300 København S. E-mail: afo@ssi.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. www.DSINFM.dk (15. februar 2010).
  2. Rerks-Ngarm S, Pitisuttithum P, Nitayaphan S et al. Vaccination with ALVAC and AIDSVAX to prevent HIV-1 infection in Thailand. NEJM 2009;361:1-12.
  3. Fomsgaard A, Christiansen C, Bodker R. First identification of tick-borne encephalitis in Denmark outside of Bornholm, August 2009. Euro Surveill 2009;14:36.
  4. Smith GJD, Vijaykrishna D, Bahl J et al. Origins and evolutionary genomics of the 2009 swine-origin H1N1 influenza A epidemic. Nature 2009;459:1122-5.
  5. www.sst.dk (15. februar 2010).