Skip to main content

Younger women and smoking

Christian Munk: Christian Munk

2. nov. 2005
2 min.

A longitudinal study of the trend in smoking prevalenceand determinants of smoking initiation and cessation among nearly 14,000 Danish women

Ph.d.-afhandlingen er udført i perioden 1998-2001 i forbindelse med min ansættelse ved Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse, København.

Formålet med ph.d.-projektet var at: 1) undersøge udviklingen i rygning fra starten af 1990'erne til 2000 for kvinder i alderen 20 til 40 år samt 2) identificere faktorer med indflydelse på rygestart og rygeophør.

Afhandlingen bygger på data fra 13.696 kvinder i alderen 20-40 år. Disse kvinder har deltaget i op til tre undersøgelsesrunder i undersøgelsen »Danske Kvinders Livsstil« siden starten af 1991. I undersøgelsesrunderne er der blevet indsamlet oplysninger om bl.a. rygning, uddannelse, ægteskabelig status, reproduktiv baggrund, seksualvaner og alkoholforbrug.

Rygeprævalensen faldt fra 45,4% i første undersøgelsesrunde (1991) til 37,7% i tredje runde (1999-2000). I 1970'erne og 1980'erne var det årlige fald ca. procentpoint. Det tyder således på, at faldet i rygeprævalensen er accelereret i 1990'erne.

Blandt kvinder, der aldrig havde røget ved den første undersøgelsesrunde, men som startede i toårsperioden forud for anden runde, fandt vi, at ung alder samt anden »risikoadfærd« var de væsentligste prædiktorer for rygestart. Endvidere viste det sig overraskende, at det at have børn var en prædiktor for at starte med at ryge.

Højere skoleuddannelse, færre cigaretter og færre års rygning var de væsentlige prædiktorer for rygeophør. Derudover fandt vi, at det at have børn medførte nedsat chance for at holde op med at ryge, mens det at få et barn øgede sandsynligheden for at holde op med at ryge. Effekten på længere sigt af at få et barn kunne dog ikke evalueres. Resultaterne understreger imidlertid det komplekse samspil mellem de faktorer, der påvirker rygeophør.

Forf.s adresse: Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø.

E-mail: munk@cancer.dk

Forsvaret fandt sted den 3. maj 2002.

Bedømmere: Elsebeth Lynge, forskningsleder, cand.stat. Mette Madsen og Poul Ebbe Nielsen.

Vejledere: Merete Osler og Susanne Krüger Kjær.