Vi har med interesse læst svaret fra Arbejdsgruppen for DSAMs kliniske vejledning: Diagnostik og behandling af lændesmerter i almen praksis [1]. Imidlertid fastholder vi vor opfattelse af problemet.
Arbejdsgruppen angiver i deres svar: »der var ikke enighed (det formodes i gruppen) om akupunktur over for lændesmerter«, men konkluderer ikke desto mindre i tabellen: »der er evidens for ineffektivitet af akupunktur ved langvarige lændesmerter«. Hvordan gruppen kan konkludere, at der er evidens for ingen effekt på baggrund af den manglende enighed i gruppen samt den foreliggende litteratur er noget af en gåde for os. Det er videnskabeligt lige så svært at vise en effekt som at vise det modsatte.
For yderligere at understøtte deres påstand refererer gruppen til en nyligt publiceret artikel [2], hvor man fandt: »Acupuncture was more effective in improving pain than no acupuncture in patients with chronic lowback pain, whereas there were no significant difference between acupuncture and minimal needling (superficial needling)«.
Den umiddelbare konklusion vil være: Akupunktur er ineffektiv, men denne konklusion er forkert. Den rigtige konklusion er, som forfatteren angiver: akupunktur, både rigtig og minimal akupunktur (superficial needling), er bedre end ingen behandling. At den ene teknik ikke er bedre end den anden, er irrelevant, hvad angår spørgsmålet effektiv/ikke effektiv.
Desværre er denne mistolkning et tilbagevendende problem og skyldes, at superficial needling fejlagtig bliver opfattet som en valid placeboprocedure. Årsagen hertil er, at mange fokuserer mere på de videnskabelig tekniske aspekter og glemmer, hvad der faktisk sker neurofysiologisk ved indsættelse af en akupunkturnål. Superficial (minimal) needling er ikke en placeboprocedure, men et invasivt indgreb med efterfølgende fysiologisk effekt.
En rigtig placeboprocedure er en procedure uden neurofysiologisk eller farmakologisk effekt, der af patienten tolkes som en aktiv behandling. Imidlertid er enhver stimulation med en nål, hvad enten den indføres superficielt eller dybt et nociceptivt stimulus og fremkalder en fysiologisk proces [3]. Som følge heraf vil der efterfølgende komme en aktivering af neurotransmitter på såvel spinalt som centralt niveau. Derfor er der ingen forskel på effekten af akupunktur og superfical needling.
Vi medgiver gerne, at det er svært at designe gode akupunkturundersøgelser, men det er muligt. Således bør man ved kontrollerede undersøgelser med akupunktur kræve, at der anvendes en ikkeinvasiv teknik. Der findes faktisk validerede nåle, der er designede til at forsvinde op i håndtaget, når behandleren simulerer et indstik [4].
Referencer
- Bjerrum L, Jensen N, Lyng G et al. Akupunktur til behandling af lændesmerter (svar). Ugeskr Læger 2006; 2692-3.
- Brinkhaus B, Witt CM, Jena S et al. Acupuncture in patients with low back pain: a randomised controlled trial. Arch Intern Med 2006;166:450-7.
- Rosted P. Akupunkturbehandlings effekt ved lidelser i bevægeapparatet. Ugeskr Læger 2005;167:3573-7.
- Streitberger K, Kleinhenz J. Introducing a placebo needle into acupuncture research. The Lancet 1998;352:364-5.