Skip to main content

Akut PCI i Roskilde redder liv

Overlæge, dr.med. Steen Carstensen, Kardiologisk Afdeling, Roskilde Sygehus. E-mail: sct@regionsjaelland.dk

1. mar. 2013
3 min.

Alle i Danmark skal have lige adgang til behandling. Alligevel er det akutte behandlingstilbud ved STEMI betydeligt ringere end landsgennemsnittet for borgere i Region Sjælland [1]. Derfor er det glædeligt, at Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) i svar til Henning Bagger anerkender den overvældende videnskabelige dokumentation for bedret overlevelse ved reduktion af forsinkelse til akut STEMI-behandling, som for eksempel kan opnås ved Region Sjællands hjemtag af akut PCI [2].

Sørgeligt er det til gengæld at konstatere, hvor lidt DCS-begrebet »al tilgængelig viden« omfatter. Bagatellisering af overdødelighed ved forsinkelse til akut behandling afdækker mangel på indsigt og er selvmodsigende i forhold til DCS’ støtte til helikopterberedskabet. Konklusionerne er i direkte modstrid med europæiske og amerikanske guidelines, ligesom forestillingen om forbedring af prognosen for akut PCI ved hjertekirurgisk tilstedeværelse er uden evidensgrundlag og forladt i resten af verden [3, 4].

Nedenfor er lidt »tilgængelig viden«, som viser, hvorfor placering af akut STEMI-behandling på PCI-centeret i Roskilde frem for på Rigshospitalet vil medføre bedret overlevelse for regionens patienter med STEMI.

Rapporten Akutlægehelikopter i Danmark, udgivet 2012 af Rigshospitalet og Dansk Sundhedsinstitut, dokumenterer, at langt under 50% af 441 patienter med STEMI fra Region Sjælland blev behandlet på Rigshospitalet inden for de maksimalt tilladelige 120 minutter efter kontakt til sundhedsvæsenet og stort set ingen inden for de anbefalede 90 minutter [1, 3]. Det til trods for at helikopterberedskabet reducerede transporttiden med 20 minutter for en tredjedel af patienterne. Telemedicinsk visitation og akut landtransport til Roskilde Sygehus fra samme optageområde og med samme præhospitale organisation var 49 minutter hurtigere for alle patienter med apopleksi. Mere end 90% af patienter med apopleksi eller STEMI har ukomplicerede transportforløb, og derfor er mediantiderne sammenlignelige. Akut PCI i Roskilde frem for på Rigshospitalet indebærer derfor 2,5 gange større tidsbesparelse for tre gange flere patienter; samlet 7,5 gange større effekt end helikopterberedskabet, der er kommet på finansloven i 2013 netop pga. tidsbesparelsen.

ESC anbefaler a. radialis som den primære adgangsvej ved PCI på grund af overlevelsesgevinst med STEMI-behandling [5]. PCI-centeret i Roskilde er det eneste center i Danmark, hvor a. radialis er den primære adgangsvej, og forudsætningerne for forbedring af overlevelsen er opfyldt.

DRG-værdien af hjemtaget, ca. 50 mio. kr. årligt, vil gå fra omsætningen på Rigshospitalet. Det er veldokumenteret, at hjemtaget vil øge overlevelsen, bringe udvikling og kompetence til Region Sjælland og fremme lige adgang til behandling i Danmark.

Interessekonflikt: Ingen

    Litteratur

    1. Kjellberg PK, Hesselfeldt R, Rasmusssen LS et al. Akutlægehelikopter i Danmark. København: Trygfonden, Dansk Sundhedsinstitut og Rigshospitalet, 2012.

    2. Tilsted HH, Larsen ML. Ikke behov for decentral PCI nu. Ugeskr Læger 2013;175:378.

    3. Steg G, James S, Atar D et al. ESC guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation. Eur Heart J 2012;33:2569-619.

    4. Shahian DM, Meyer GS, Yeh RW et al. Percutaneous coronary interventions without on-site cardiac surgery. N Engl J med 2012;366:1814.

    5. Hamon M, Pristipino C, Di Mario C et al. Consensus document on the radial approach in percutaneous cardiovascular interventions. Euro Intervention 2013 Jan 28 (epub ahead of print).