Skip to main content

Anaesthesia and intensive care A-Z. Third edition. Yentis SM, Hirsch NP, Smith GB.

Overlæge Frank Samsøe Jensen E-mail: FRJE@gentoftehosp.kbhamt.dk

1. nov. 2005
2 min.

Bogen Anaesthesia and intensive care A-Z, som af mange anæstesiologer betragtes som uundværlig, foreligger nu i 3. udgave. Den erstatter udgaven fra 2000 og er forbedret og opdateret på mange områder.

Det er en encyclopædi i principper og praksis inden for anæstesi og intensiv terapi og repræsenterer en af de bedste opslagsværker specielt for anæstesiologer under uddannelse, men også for andre med behov for en hurtig tilgængelig information i emner inden for anæstesi og intensiv terapi.

Leksikonet fremtræder let tilgængeligt, i god kvalitet, med mange velplacerede, tydelige illustrationer og overskuelige tabeller. Teksten på engelsk er klar og velskrevet, særdeles omfattende og veldokumenteret gennem ajourførte referencer.

Bogen starter med forklarende noter samt en liste over de anbefalede anvendte navne (recommended International Non-proprietary Names - rINNs) illustreret ved f.eks. »adrenaline and noradrenaline« - i stedet for »epinephrine and norepinephrine« - samt liste over anvendte forkortelser. Herefter selve opslagsværket, hvor den præcise formulering går igen i hele teksten med krydshenvisninger fremhævet og yderligere anbefalede referencer i slutningen af relevante områder. Der er en enorm mængde information, lige fra det simple over historiske anekdoter til det mere eller mindre sjældne. Det er med til at gøre dette leksikon så levende, og læseren vil ligesom jeg slå et emne op og formentlig ende med at læse ovenfor og nedenfor og derved blive informeret og introduceret til emner, som man aldrig tidligere havde tænkt på.

Jeg har forelagt denne udgave for flere af mine kolleger, såvel yngre som ældre i faget, og alle er enige om, at det er et fremragende opslagsværk, der vil være til stor glæde for anæstesiologer og intensivlæger på alle niveauer. Bogen var oprindelig tænkt som hjælp til læger, der forberedte sig til afsluttende specialisteksamen i anæstesi (FRCA-examinations), og kan derfor specielt anbefales til anæstesiologer under uddannelse, men også for andre, såvel sygeplejersker, sekretærer som andet fagrelateret personale er bogen yderst attraktiv.

Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle have lyst til at læse et leksikon, men efter at have set denne 3. udgave, har jeg ændret holdning.

Bogen kan varmt anbefales og bør stå på enhver anæstesi-intensiv afdeling, der har uddannnelsesforpligtigelse.

Edinburgh: Butterworth Heinemann, 2004.
553 sider. Pris: 55 GBP
ISBN 0-7506-8777-0