For at kunne magte alle disse forskelligartede funktioner skal der være balance i vores liv, arbejdsmæssigt som socialt. Der er faktorer, der giver os energi og overskud, og der er faktorer, der nedbryder vores personlige balanceregnskab. Det er meget individuelt, hvordan denne balance ser ud. Nogle er fra naturens side stærke og meget modstandsdygtige overfor nedbrydende processer, andre er mere følsomme og får lettere rod i balancen. Det handler både om vores individuelle personligheder, vores arbejdsbetingelser, vores privatliv med venner og familie, vores almene livsførelse og de øvrige livsbetingelser, vi hver især udsættes for.
Hvis vægtskålen på den ene eller anden måde bliver forrykket, så der ikke længere er en positiv balance mellem vores ressourcer og belastninger, er empatien noget af det første, der ryger. Vi mærker det bedst ved, at vi ikke længere er så interesserede i vore patienter, de føles måske i højere grad irriterende, end de plejer. Det er ikke længere så nærliggende selv at opsøge patienter, som eks. har fået en alvorlig diagnose eller som vi ved, har det skidt på den ene eller den anden måde. Arbejdsdagen virker måske længere og tungere, ligesom det kan være svært at overskue nye eller ændrede arbejdsopgaver. Der kommer lettere konflikter med personalet eller vores kollegaer, og vi kommer til at længes mere efter ferien, end vi ellers ville gøre. Interessen for vores medmennesker over en bred kam bliver altså reduceret, og vi yder derigennem en dårligere kvalitet i vores daglige arbejde, uanset om det handler om at være ledere, faglige eksperter, gode rollemodeller eller lydhøre behandlere.
Vi kan ikke yde tilstrækkelig god lægefaglig behandling, hvis vi har tabt vores empati et sted på vejen. Uden empati skyder vi forkert, fordi vi ikke tager afsæt i de behov, patienten har, men i vores egen forestilling om, hvad der er godt for patienten.
Lægen først
Der findes ingen smutveje. For at være gode læger, der kan yde sundhedsfaglig hjælp af høj kvalitet til vores patienter, skal vi først og fremmest være hele mennesker med balance i vores liv.
Facit findes ikke for, hvordan denne balance kommer i stand, men det giver mening, at vi hver især anstrenger os for at lave vores helt personlige regnestykke: At vi opgør vores ressourcer og anerkender de faktorer, der tynger os og dræner os for energi. At vi prioriterer, hvad der er vigtigt for vores personlige regnskab, og hvad der er mindre vigtigt. At vi hjælper os selv først, for kun derigennem kan vi efterleve lægeløftet og yde god lægehjælp til vores medmennesker.
Læs også: Perspektiv: Narrativ medicin er blevet pensum i Odense